Het concept van een prijsvraag is simpel: verzin een leuke slagzin en maak kans op een mooie prijs. Voor Frank Jager (74) is het meedoen aan dit soort prijsvragen een hobby geworden. Zo'n grote hobby zelfs dat hij regelmatig won, maar liefst 248 keer in een periode van twaalf jaar. "In een gunstig jaar won ik zo'n dertig prijsvragen."
Ieder weekend was Frank er maar druk mee: het maken van inzendingen voor prijsvragen. "Het ging meestal alleen om het bedenken van een leuke slagzin. Die moest dan een woordspeling hebben en lekker bekken", vertelt hij aan EditieNL. Maar Frank deed daar altijd nog een schepje bovenop. "Ik zette het zodanig neer dat het een werkstukje of schilderij werd."
Opvallen
Dit maakte zijn inzendingen altijd enorm opvallend voor de jury. "Het waren blikvangers. Ik zorgde er altijd voor dat de jury verrast zou worden door mijn werk." Dit koste hem gemiddeld vier uur per prijsvraag. "Eerst moet je een prijsvraag vinden, bijvoorbeeld in huis-aan-huisbladen. Dan ga je nadenken over ideetjes voor slagzinnen. Dat is het creatieve proces."

Vervolgens werd er nagedacht over een mooie vormgeving. "Dat deed ik met een spiegel, een klok of een souvenir." Deze creativiteit gebruikte hij keer op keer. "Voor Milka was er ooit een prijsvraag die in het teken stond van de Olympische spelen. Ik had toen iets bedacht met het woord Milkampioen dat ik vervolgens op een koe had afgebeeld. De jury kon er niet omheen."
Prijzen, prijzen en nog meer prijzen
Met zijn inzendingen pakte Frank regelmatig de winst. "Je wordt iedere keer ontzettend beloond door die prijzen die je krijgt. Ik was een soort van hondje van Pavlov. Maar eigenlijk ging het mij niet zozeer om de prijzen, het maken van de prijsvragen was een bijzondere ervaring."
Ondanks dat de beloningen niet de hoofdreden waren voor zijn vele deelnames, ontving Frank erg veel leuke prijzen. "Dat waren dan geen repen chocola of bioscoopkaartjes, het waren fietsen, auto's en reizen." Dankzij deze prijzen heeft Frank veel reizen kunnen maken met zijn vrouw en kinderen. "Ik was van het maken van de prijzen, mijn vrouw van het opmaken ervan."

Met de overvloed aan prijzen kon Frank ook veel anderen blij maken. "Ik had uiteindelijk twaalf fietsen gewonnen. Men vroeg mij of ik niet ondertussen een fietsenstalling kon beginnen. Dus ik ruilde vaak dingen maar ik verkocht ook wel eens iets online." Ook familie en vrienden genoten mee. "Als iemand bij ons in huis kwam klussen gaf ik ze weleens een reis. De prijzen werden dus altijd goed besteed."
Zwarte lijst
Toch kwam Frank uiteindelijk op de zwarte lijst terecht voor prijsvragen door zijn vele successen. "Ik won zo vaak dat bedrijven extra gingen opletten als ze mijn naam voorbij zagen komen. Ik vond dat eigenlijk helemaal niet eerlijk. Als Johan Cruijff een doelpunt maakt zeg je ook niet tegen hem dat hij niet meer mag meedoen." Dus deed Frank mee onder een valse naam. "Soms stuurde ik zelfs twee dingen in."
Prijsvraagpensioen
Tegenwoordig laat Frank het winnen van prijsvragen over aan anderen. "Ik ben nu met prijsvraagpensioen." Dit had voornamelijk te maken met de verschuiving van prijsvragen van papier naar online. "Als je alleen maar online een slagzinnetje kan invullen kan je niet meer opvallen, het visuele aspect valt weg." Daarnaast kreeg Frank ook andere hobby's. "Daardoor liepen mijn deelnames langzaam af."

Dat Frank gestopt is met deelnemen betekent niet dat hij helemaal klaar is met de prijsvragen. "Ik heb al mijn werkstukken gefotografeerd. Mijn kleinkinderen vonden het zo leuk dat ik er toch iets mee wilde doen, dus heb ik er een boek over geschreven genaamd De Prijzenjager. Dat boek is eigenlijk een van de mooiere prijzen, het is de afronding van een hele mooie periode."