Handelswaar

VVD wil sobere kleding achter de tralies: moeten we terug naar het uniform?

03 december 2021 15:15 Aangepast: 06 december 2021 11:14
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Gevangenen met een Gucci-pet, kleding van Armani of Prada-schoenen. Als het aan de VVD ligt, is dat binnenkort verleden tijd en draagt iedereen binnen de gevangenismuren dezelfde sobere kleding. Dure merkkleding zou namelijk statusverhogend werken en handel in de hand werken. Betekent dit de terugkeer van het ouderwetse uniform?

Demissionair minister Sander Dekker vindt dat het dragen van dure merkkleding achter de tralies aan banden moet worden gelegd. De kleding zou niet alleen statusverhogend werken, maar kan door criminelen in de gevangenis ook worden gebruikt als handelswaar en geruild kunnen worden voor diensten van andere gedetineerden.

Prada's ruilen

Hier moet volgens de VVD verandering in komen. "Het uniform hebben we ooit afgeschaft voor resocialisatie, maar nu kun je je Prada's ruilen", vertelt Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangenissen gaan signaal telefoons voorlopig niet blokkeren

Ook ziet de partij het niet zitten dat de merkkleding kan dienen als vorm van aanzien. Gedetineerden zouden daarom terug moeten naar sobere kleding. "Een spijkerbroek met een wit T-shirt zijn ook prima."

Vrijheid achter de tralies

Strafrechtadvocaat Anis Boumanjal vindt het klinkklare onzin. "Wat willen ze ermee bereiken? De VVD is kampioen onzinvoorstellen, maar dit spant wel de kroon", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joyce ontwerpt jurken voor jongetjes: 'Aanbod is te meisjesachtig'

Hij gaat verder: "Het recht om naar buiten te gaan heb je als gevangene niet. Maar hoe je erbij loopt, daar ben je vrij in." Deze vrijheid inperken is volgens hem onzin. "Het is misschien goed voor de VVD'er om een paar dagen te gaan vastzitten. Dan krijg je een beetje een idee van de gevangeniswereld. Hij heeft geen idee van de realiteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo kreeg deze Eindhovense designer wereldwijd klanten

Dat er onderhandeld wordt in de bajes is wat Boumanjal betreft erg logisch. "Dat hoort bij de mens. Laat dat gebeuren en ga je niet mengen in de vrijheid om je kleden zoals je wil."

Dehumaniseren

Gevangenisstraffen voorkomen is volgens de strafrechtadvocaat een betere manier om het probleem aan te pakken. "Eenmaal binnen kun je niet voorkomen dat ze plannen met elkaar maken en gaan handelen. Pleit er dan als VVD voor dat je voorkomt dat ze in de gevangenis komen."

Ook het ouderwetse uniform hoeft van Boumanjal niet terug te keren. "Dat is ontmenselijkend. We proberen mensen terug te krijgen in de samenleving. De VVD ziet die gedetineerden kennelijk niet meer als mensen. Ze moeten hun eigen identiteit behouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore