Coronavariant

Omikron als bedrijfsnaam: 'De grappen vliegen ons om de oren'

03 december 2021 13:12 Aangepast: 03 december 2021 14:01
Jeroen van Maurik is directeur van Omicron Nederland B.V. Beeld © EditieNL

Al ruim een week kun je geen krant openslaan of je komt het woord omikron tegen. Deze nieuwe variant van het coronavirus is zoals de andere mutaties vernoemd naar een letter uit het Griekse alfabet. En zo ook honderden bedrijven in Nederland, waaronder dat van Jeroen van Maurik.

Omicron Nederland B.V., zo heet het bedrijf waar Jeroen van Maurik directeur van is. "We zijn de Nederlandse tak van een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop en verhuur van apparaten voor het lassen in de Benelux", legt hij uit.

Grapjes

De grappen over omikron vliegen de drie mensen die bij het bedrijf werken om de oren. "Onze klanten en leveranciers beginnen er vaak over. Ze zeggen dingen als: 'zolang we maar geen omikron bestellen'. Wij zien er wel de humor van in."

Naamgeving coronavarianten

Coronamutaties worden vernoemd naar letters uit het Griekse alfabet. Zo heb je de varianten alfa, beta, gamma en delta en een hele rits minder bekende mutaties. Daarna zou 'nu' komen, maar die is overgeslagen omdat hij te veel leek op het woord new en dat zou verwarrend zijn. Ook 'xi' werd overgeslagen omdat het mogelijk de Chinese president Xi Jinping zou beledigen. Daarna was omicron aan de beurt.

Bron: World Health Organization

Je kan bij Omicron Nederland B.V. niet bepaald om de naam heen, zegt Van Maurik. "Van de voorgevel tot onze bedrijfsauto's: overal staat de naam op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snelste corona-uitbraak ooit in Zuid-Afrika door omikronvariant

Qua verkoop merkt hij het overigens niet. "Onze klanten en partners weten natuurlijk wel het verschil tussen een bedrijf in lasapparatuur en een coronavariant. Het werkt eerder positief: het helpt misschien op het gebied van naamsbekendheid."

Delta

Levi Bosselaar kan erover meepraten. Hij is woordvoerder bij glasvezelbedrijf DELTA. "Het is niet dat we er elke dag mensen over horen, maar af en toe wordt er wel een grapje over de deltavariant gemaakt. In de eerste coronagolf hadden we mondkapjes laten maken met DELTA erop. Toen vervolgens de deltavariant in het nieuws kwam, moesten we wel even lachen."

Bedrijfsnamen

Honderden bedrijven in Nederland hebben een Griekse letter als naam. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat er 312 bedrijven zijn die alfa in hun naam hebben. Met beta geldt dat voor 162 ondernemingen, en 102 bedrijven hebben een naam met gamma erin. Delta springt er met kop en schouders bovenuit met 963 firma's. Omicron telt er een stuk minder: dat zijn er 15.

Hij heeft het ook flink gemerkt in zijn eigen mailbox. "We krijgen altijd meldingen als het woord delta wordt genoemd in de Nederlandse media. Dat betrof al niet altijd nieuws dat over ons gaat, maar bijvoorbeeld ook over de deltawerken. Nou, sinds het bestaan van de deltavariant stroomt de inbox over." Over naamsverandering heeft het bedrijf nooit bedacht.

Imago

Toch is het niet bepaald iets om als bedrijf blij mee te zijn, zegt merknaamdeskundige Richard Otto. "Over het algemeen is de regel dat je niet geassocieerd wil worden met iets negatiefs. Als de omikronvariant heel naar en ziekmakend blijkt te zijn, is dat vervelend voor zo'n bedrijf. De uitspraak 'there's no such thing as bad publicity' gaat dan niet per se op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt nieuwe omikronvariant door vaccinongelijkheid? 5 vragen en antwoorden

Wel maakt het uit om wat voor soort bedrijf het gaat. "De grootte van het bedrijf maakt over het algemeen niet uit, maar wel de doelgroep en het product. Een medisch product als een paracetamol moet hier meer op letten dan een bedrijf dat lasproducten levert."

Positief effect

Of het ook positief kan uitpakken? Jazeker, zegt Otto. "Kijk maar naar het biermerk Corona. Die hebben aan het begin van de coronacrisis veel aandacht gekregen en werd toen ook meer verkocht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore