Ga naar de inhoud
Zeeuws initiatief

Breng je kurk naar de milieustraat: 'Het is een duurzaam goed'

Paul Marinussen, Zeeuwse Reinigingsdienst

Autobanden, beeldschermen en TL-buizen. Je brengt het allemaal naar de milieustraat. In Zeeland is daar sinds deze week iets extra's aan toegevoegd. Ook je verzamelde kurken zijn daar nu welkom. Een unicum, want dat kan in nog geen enkele andere provincie. Maar wat gebeurt er vervolgens met je kurk?

De Zeeuwse Reinigingsdienst is het inzamelen van kurk gestart. "Het loopt al hartstikke goed. Maandagmorgen belde de milieustraat in Terneuzen al dat het vol was", vertelt Paul Marinussen aan EditieNL.

Het starten van het inzamelen was volgens Marinussen een toevalstreffer. "Wij werden in contact gebracht met een ander bedrijf dat enthousiast was over het inzamelen van kurk. Ze hadden nog geen inzamelpunten. Van het een kwam het ander." 

Kurk inzamelen

Dat bedrijf was De Eker, waar al het ingezamelde materiaal terechtkomt. "De Zeeuwse Reinigingsdienst was heel enthousiast over onze bezigheden. Zij konden ons helpen de kurk te verzamelen", vertelt Arnoud Hanenburg aan EditieNL.

Restafval,
Lees ook:
Restafval, gft of toch naar de milieustraat: weet jij waar je afval hoort?

Bij De Eker wordt alle ingezamelde kurk verwerkt. "Momenteel analyseren wij de kurken eerst. Dat zijn vooral flessenkurken. Alles wat er niet in hoort filteren we er eerst uit."

Klompen, wanden en vloeren

Vervolgens wordt er een selectie gemaakt uit verschillende soorten kurk. "Het kan een champagnekurk zijn of iets anders." De materialen worden daarna gegranuleerd. "We vermalen ze en verkruimelen ze. Dat kan in allerlei soorten vormen. Soms is dat ook een poeder dat in de 3D-printer kan."

Twee
Lees ook:
Twee derde supermarktverpakkingen is slecht recyclebaar: 'Plasticsoorten gemixt'

Van het granulaat kunnen uiteindelijk verschillende producten gemaakt worden. Dit gebeurt bij The Cork Company. Zij maken bijvoorbeeld vloeren en wanden, maar ook klompen en hoeden. "Ik richt mij puur op kurk. Ik leef als het ware in het materiaal", vertelt Marc Muusz aan EditieNL.

Duurzaam goed

Muusz ziet dat het gebruik van kurk steeds populairder wordt. Zijn producten werden eerder gebruikt tijdens de Fashionweek in Milaan. "Vanuit die recycletrajecten zie je dat er steeds meer initiatieven komen. Kurk is een duurzaam goed, alleen wij zetten het nog niet goed in. De cyclus geeft een onophoudelijke stroom aan grondstoffen."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe fabriek recyclet poepluiers: 'Omzetten in groene energie'

En dat terwijl zeventig procent van de bruikbare kurk in de glasbak verdwijnt. Muusz is dan ook blij met het Zeeuwse initiatief om kurk in te zamelen. "Het is een leuk initiatief, maar het staat nog in de kinderschoenen. Het is interessant om het concept te kunnen uitbreiden."

Blijvertje

Want kurk is volgens Muusz erg goed te recyclen. "Je kunt het telkens hergebruiken. In feite is het van alle grondstoffen een van de duurzaamste. Als je kurk op de juiste manier verwerkt, dan kan je het blijven verwerken."

In Zeeland zijn ze dus ook zeker van plan om het initiatief voort te zetten. "Het is voor ons heel makkelijk om te doen. Het is absoluut een blijvertje", vertelt Paul Marinussen.