Ga naar de inhoud
Dresses for Boys

Joyce ontwerpt jurken voor jongetjes: 'Aanbod is te meisjesachtig'

Morgen wordt de eerste collectie van Joyce gelanceerd Beeld © EditieNL

Toen Joyce Dur op zoek ging naar een jurk voor haar 4-jarige zoontje, kwam ze erachter dat er weinig op de markt is dat niet extreem roze of glanzend is. De Nederweertse besloot een kledinglijn te starten zodat jongens die dat willen voortaan toch een jurk aan kunnen trekken. Morgen wordt 'Dresses for Boys' gelanceerd.

De zoon van Joyce was pas vier jaar geworden, toen hij haar vroeg om jurken. "Hij ziet mijn dochter in allerlei leuke jurkjes en rokjes lopen en wil dat zelf ook. Ik dacht: waarom niet?", vertelt ze aan EditieNL.

Roze met glitters

Ze startte een zoektocht naar leuke jurkjes voor jongens. "Ik kwam niet ver. Alles is extreem roze met glitters, of er staat 'pretty' of 'sweet' op. Ook online was er niks te vinden." Het verbaasde haar. "Waarom zouden we onze kinderen een bepaald type kleren ontzeggen omdat ze jongen of meisje zijn? Ik draag zelf ook broeken. Dat was in de jaren '50 ook niet vanzelfsprekend."

Stef
Lees ook:
Stef (9) werd gepest omdat hij op hakken loopt, nu mag hij z'n eigen ontwerpen

Joyce startte een Instagram-account en kwam in contact met ouders over de hele wereld die kampen met hetzelfde vraagstuk. Ze besloot er zelf maar mee aan de slag te gaan. "Ik werk in de IT dus dit is niet bepaald mijn vakgebied, maar ik vind het heel leuk om creatief bezig te zijn. De ontwerpen heb ik zelf gemaakt."

James en Billie

Morgen wordt haar kledingmerk Dresses for Boys gelanceerd. "De eerste lijn bestaat uit twee jurken. De een heet James en is een stoer model dat wat losser is. Ik heb me hiervoor laten inspireren door de ridders en Romeinen. Die droegen ook lange gewaden, vaak met een split aan de zijkant zodat ze mobieler waren. In de pols zit een gouden randje."

Het andere model, Billie, is wat sierlijker. "Dat is voor jongetjes die graag mooie dansjurkjes aan willen hebben. Op de borst staat 'princess', maar dan met een kruis door de twee s'en. Ik weet nog niet precies wat de markt wil, dus de eerste collectie is vooral een test: willen mensen graag stoere jurkjes voor jongens of juist wat meisjesachtiger? Ik ben heel benieuwd."

Roze jurkjes zitten er nog niet bij. "Wat mij betreft moet het allemaal kunnen, en dragen jongens ook gewoon meisjesjurken, maar dat is anno 2021 nog een stap te ver. Ik denk dat veel ouders het spannend vinden om hun zoon in meisjeskleren naar school te sturen. Ik hoop de drempel te verlagen door kleuren te kiezen die binnen het 'jongensachtige' palet vallen."

Rokjes

Haar zoon vindt de kledinglijn geweldig. "Hij wil bijna niks anders meer aan. Maar omdat er nog maar twee jurken zijn, moet hij soms wel. Ik wil hem niet elke dag in dezelfde outfit naar school sturen", lacht Joyce. "Dus soms doet hij een rokje van z'n zusje aan. Komende zomer breng ik zelf ook een jongensrok uit. Ik ben al druk met de designs."

Hoewel ze op Instagram tot nu toe veel positieve reacties krijgt, verwacht ze ook de nodige kritiek. "Als je iets wil veranderen krijg je te maken met weerstand, dat is nu eenmaal zo. Maar daar ben ik niet bang voor. Op Facebook heb ik ook al wat haatreacties gekregen. Ik probeer ze maar gewoon niet te lezen."