Ga naar de inhoud
Enquête

Schoonmakers ervaren ongewenst gedrag: 'Er wordt geen gedag gezegd'

Michel werkt als schoonmaakmedewerker Beeld © EditieNL

Buitensluiten, discrimineren of negeren. Ongeveer een derde van de schoonmakers heeft te maken met ongewenst gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek dat de werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland en vakbond FNV hiernaar hebben laten doen. "Je wordt niet voor vol aangezien."

Michel Lausberg werkt sinds een jaar als schoonmaker. Daarvoor was hij taxichauffeur, maar door de coronacrisis had hij steeds minder werk en besloot hij wat anders te gaan doen. "Alles wat schoon moet, maak ik schoon. Het bevalt me goed, het is raar maar waar", vertelt hij.

Wel merkt Michel dat mensen tegenwoordig anders met hem omgaan. "Je wordt echt gezien als een mindere", zegt hij. "Bij een heleboel bedrijven wordt je niet voor vol aangezien. Dan merk ik dat er niet eens gedag gezegd wordt."

'Daar ben je toch voor?'

"Het is weleens gebeurd dat iemand een brandende sigaret uittrapte waar ik aan het schoonmaken ben. Ik zeg daar wel wat van, maar dan krijg je terug: daar ben je toch voor?" Michel zegt er zelf niet zoveel last van te hebben, omdat hij niet op zijn mondje gevallen is. "En gelukkig zijn er ook leuke bedrijven."

Schoonmaker
Lees ook:
Schoonmaker verliest baan na weigering mondkapje te dragen

Veel schoonmakers krijgen dus met vervelende situaties te maken tijdens hun werk, blijkt uit het onderzoek dat Schoonmakend Nederland en vakbond FNV lieten uitvoeren onder 292 schoonmaakmedewerkers. Zo gaf 27 procent van de ondervraagden aan buitengesloten te worden, 23 procent zei genegeerd te worden en 19 procent gaf aan dat er grappen over hen worden gemaakt.

"We wilden vooral weten waar ongewenst gedrag zit en in welke vorm, zodat we er met elkaar wat aan kunnen doen", vertelt directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland. "Opvallend is dat het over de hele breedte van de branche gebeurt. Het meest schokkende zijn toch wel de voorbeelden van de mensen zelf, hoe ze dat ervaren."

Status

Sommige medewerkers, zoals Michel, ervaren dat er wordt neergekeken op schoonmakers. "Wat niet zou moeten, want zeker in deze tijd zijn schoonmakers belangrijker dan ooit", zegt Rommelse.

Geen
Lees ook:
Geen nagellak dragen als man: mag je baas dat bepalen?

Hoe komt het dat schoonmaakmedewerkers zo vaak tegen zulke problemen aanlopen? Antropoloog Rik Roelfzema denkt dat dat met status te maken heeft. "In de westerse maatschappij streven mensen naar hoog aanzien. Daar hebben we binnen onze samenleving allerlei gradaties in aangebracht", legt hij uit. "We zien de schoonmaker als iemand die lager in de hiërarchie staat."

Die status kan ook aan het wankelen worden gebracht. In crisissituaties bijvoorbeeld. "Neem de coronacrisis, waarin verpleegkundigen weer meer waardering kregen." Al wordt het na zo'n crisis vaak gewoon weer als eerst.

Bespreekbaar maken

De schoonmaakbranche werkt hard om oplossingen te zoeken voor het probleem. "We merken wel dat sommige werkgevers het moeilijk vinden om dat gesprek te voeren. Om het echt bespreekbaar te maken", zegt Rommelse van Schoonmakend Nederland. "Daarom bespreken we nu hoe we dit kunnen oplossen. We hebben al wat toolkits die gebruikt kunnen worden, met posters, filmpjes over hoe je ongewenst gedrag kunt herkennen en trainingen voor leidinggevenden."