Van tarwe, haver en noten

Steeds meer soorten vegan kaas, maar kunnen ze al tippen aan de traditionele?

02 december 2021 13:52 Aangepast: 02 december 2021 14:52
Jobien en Max maken veganistische kaas Beeld © EditieNL

Vleesvervangers kennen we al een tijdje, maar ook de kaasvervangers zijn in opmars. Het aanbod veganistische kazen in de supermarkt is in drie jaar tijd bijna verviervoudigd. Maar kan deze namaakkaas al tippen aan de originele variant? "Veel soorten zijn vet en geel, maar smaakloos."

In 2018 lagen er gemiddeld drie soorten vegan kaas in een supermarkt. Inmiddels zijn dat er bijna twaalf. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbedrijf IRI.

Veganistisch

Een van die veganistische kaassoorten wordt gemaakt door Jobien en Max. Sinds drie jaar produceren de vrouwen kazen die ze verkopen aan restaurants en winkels. "We aten zelf steeds meer plantaardig, maar misten nog goede kaas. De kaas die er was vonden we niet heel veel smaak hebben", vertelt Jobien aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer sporters op vegan dieet: 'Deze havermout is net cement'

Het stel besloot de keuken in te duiken. "Max is chef en ik ben onderzoeker op het gebied van voeding en gezondheid. Toen we eenmaal een veganistische kaas hadden ontwikkeld, zijn we het op de markt gaan verkopen. We kregen daar goede feedback en zijn een eigen zaak begonnen: Max & Bien."

Tarwe, haver en noten

Ze maken verschillende soorten vegan kazen. "Onze hoofdingrediënten zijn tarwe, haver en noten. Maar we maken ook kazen van rijst. Door de ingrediënten te fermenteren krijg je de gelaagde, kazige smaak."

Maar kan veganistische kaas ook tippen aan traditionele? "Die uit de supermarkt is niet altijd even fantastisch", vindt Jobien. "De vegan soorten van de grote merken hebben vaak geen smaak. Ze zijn vet en geel, maar smaakloos. Vooral de plakken vind ik niks."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naast Dry January nu ook Veganuary: een maand vegan eten

Wel merken Max en Jobien dat de populariteit van veganistische kazen toeneemt. "De schappen in de supermarkt worden steeds uitgebreider. Mensen worden steeds bewuster en zijn meer met het milieu bezig. Ze willen minder dierlijke producten. Onze kazen worden steeds meer verkocht."

Oude ambacht

Kaasboer Freek van Leeuwen heeft er nog wat moeite mee. "Vooral met het feit dat het kaas wordt genoemd. Kaas maken is een eeuwenoude ambacht. Een product dat van cashewnootpasta wordt gemaakt heeft niks met kaas te maken", zegt hij tegen EditieNL.

Freek van Leeuwen maakt biologische kaas Freek van Leeuwen maakt biologische kaas

Hij is zelf niet zo bekend met de nieuwe producten. "Ik heb het nog niet vaak gegeten, maar wát ik ervan heb geproefd vond ik niet geweldig. Een beetje zurig. Er is nog een lange weg te gaan."

Biologisch is hip

De kaasboer merkt dat alternatieven voor de traditionele kaas populairder worden. "Maar niet alleen veganistische varianten. Er is ook aandacht voor duurzame alternatieven. Dat merken wij ook. De biologische trend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore