Ga naar de inhoud
Vaccinweigeraars

Geen coronavaccin, dan wel een pil? 'Niet zomaar te overtuigen'

Coronapil molnupiravir, foto ter illustratie Beeld © ANP

Nu we ondanks de vaccins nog steeds vastzitten aan coronamaatregelen, wordt gekeken of coronapillen ons uit de crisis kunnen helpen. De pillen moeten ervoor zorgen dat mensen die het virus oplopen geen ernstige ziekteverschijnselen ontwikkelen. Zijn mensen die geen vaccin willen straks wel bereid een coronapil te nemen?

De Europese Unie heeft bij twee farmaceuten coronapillen besteld: bij MSD en Pfizer. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft inmiddels groen licht gegeven voor de pillen van MSD. Ook Nederland heeft daar doses van besteld. Wanneer we de pillen ook daadwerkelijk hier kunnen gebruiken, is niet duidelijk.

Niet preventief

"Er worden meerdere pillen ontwikkeld", vertelt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC. "Het lastige bij de pillen is dat ze alleen goed werken als je ze zo vroeg mogelijk geeft. En dat terwijl veel mensen zich pas na een paar dagen met klachten laten testen. Dan weet je ongeveer na een week pas dat je corona hebt en is het effect waarschijnlijk redelijk beperkt."

Onderzoekers
Lees ook:
Onderzoekers druk met nieuw coronamedicijn dat verspreiding in lichaam voorkomt

Wel denkt de arts dat de coronapillen voor kwetsbare patiënten een meerwaarde zijn. "Sommige patiënten moeten bij ons aan het infuus voor antistoffen. Als dat in pilvorm kan, zou dat een goede bijdrage leveren", meent Rijnders. Preventief inzetten is met het hulpmiddel niet mogelijk. "Het gevaar is ook dat er dan resistentie ontstaat."

Prikangst

Op dit moment is iets meer dan 85 procent van de Nederlands boven de 18 jaar gevaccineerd. Volgens het RIVM is negen procent niet bereid om zich nog te laten vaccineren en twijfelt een kleine groep er nog over. Rijnders vindt het moeilijk te zeggen of vaccinweigeraars wel zo'n pil zouden nemen. "Die groep is onvoorspelbaar", zegt hij.

"Mensen die echt weerstand hebben tegen coronavaccinaties zijn niet zomaar te overtuigen met een pil", denkt gedragswetenschapper Dirkje van der Ven. Bij het deel van de mensen dat prikangst heeft, zou het volgens haar wel kunnen werken. "Het komt niet zo vaak voor dat je geprikt wordt, maar mensen zijn wel gewend om bijvoorbeeld paracetamol of een vitaminepil te nemen."

Wat kan helpen om mensen toch te overtuigen van het nemen van een coronapil? "Als je het van een andere boodschapper krijgt, zoals de huisarts."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore