Harlingen

Wendy vindt urn op het strand: 'Ik wil weten wat de achtergrond is'

01 december 2021 16:21
De urn die Wendy heeft gevonden Beeld © Wendy van der Zwaag

Op het strand vind je van alles, maar een urn? Je zou denken van niet, maar toch vond de 35-jarige Wendy van der Zwaag uit het Friese Terzool er zo'n twee weken geleden eentje op het strand in Harlingen. Op dit moment probeert ze de eigenaar van de urn op te sporen via Facebook.

Wendy komt wel vaker op het Harlingse strand, samen met haar vriend, zoontje en hond. Toen ze er laatst liep zag ze iets uit het zand steken. "Ik dacht: wat ligt daar nou? Het lag best wel ver van de zee af." Wendy dacht eerst dat het er een rood kopje lag. "Toen kwam ik dichterbij en zag ik een naam staan. Je schrikt, van: jeetje, wat ligt dat hier open en bloot."

Wendy van der Zwaag Wendy van der Zwaag

As in urn

Op de urn staat de naam Cindy, met daaronder twee data: 31 mei 2000 en 2 maart 2006. Geen lang leven dus. "Daar schrok ik niet heel erg van, maar als het om een mens gaat dan is het wel heel erg, dacht ik eerst", zegt Wendy. Wat ook opmerkelijk is, is dat er nog as in de urn zit. "Als je het gaat uitstrooien krijg je er een die vergaat. Dit is echt een sier-urn."

Wendy wist aanvankelijk niet zo goed wat ze met haar vondst moest doen. "Moet ik het nou meenemen?" Ze besloot hem in elk geval mee te nemen tijdens haar wandeling op de pier. Haar partner adviseerde haar te doen wat goed voelt. Dus nam Wendy de urn mee naar huis. "Ik was bang dat mensen het anders kapot zouden maken. Je hoort dat dat ook weleens met graven gebeurt."

'Nooit weggooien'

Inmiddels staat hij op de schoorsteenmantel. Of dat niet wat luguber is? "Helemaal niet, al kan ik me wel voorstellen dat mensen dat kunnen denken. Maar je moet respectvol omgaan met overledenen." Voor Wendy maakt het verder ook niet uit of het een kind of dier is geweest. "Als het een dier was dan was-ie ook belangrijk, anders zat er geen mooie urn omheen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer Nederlanders kiezen crematie: 'We willen niet verpieteren onder de grond'

Om erachter te komen wie de eigenaar van de urn is, plaatste Wendy een post op Facebook met een foto. Die is in anderhalve week tijd bijna 51 duizend keer gedeeld. Het heeft alleen nog niks opgeleverd. "Ik wil wel graag weten wat de achtergrond is", zegt Wendy. Maar mocht de eigenaar zich niet aandienen, dan zal de urn vooralsnog nooit in de prullenbak belanden. "Ik gooi hem niet weg. Dat kan ik echt niet, wat het ook is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore