Ga naar de inhoud
Weinig afzeggingen

Zie ginds komt de sinterklaasgolf? 'Meeste besmettingen vinden thuis plaats'

Sinterklaas Beeld © ANP

De coronamaatregelen lijken de sinterklaasviering niet in de weg te zitten. Negentien van de twintig afspraken gaan gewoon door, zo blijkt uit cijfers van app en website Datumprikker. Stevenen we op deze manier af op een echte sinterklaasgolf?

In totaal nam het aantal afspraken dat via datumprikker.nl werd geregeld met twaalf procent af sinds de laatste persconferentie. Als we alleen kijken naar sinterklaasafspraken dan zien we een kleine afname van vijf procent. De meeste vieringen gaan dus gewoon door. 

Feestdagenpiek 

Maar juist bij mensen thuis gaat het vaak mis wat betreft corona, vertelt epidemioloog Amrish Baidjoe. "Om corona terug te dringen moeten we de sociale bubbels verkleinen." Nu veel sinterklaasafspraken toch doorgaan, vreest hij dan ook voor een feestdagenpiek. "We hebben vorig jaar ook al gezien dat dit aan de hand was."

Ondanks
Lees ook:
Ondanks maatregelen vieren toch veel mensen sinterklaas met elkaar

Die piek zouden we volgens Baidjoe kunnen verwachten aan de hand van de cijfers van datumprikker.nl, maar daarnaast omdat het kabinet niks expliciet heeft gezegd over de feestdagen. "Als je niet heel hard zegt dat het niet de bedoeling is dat families met veel mensen Sinterklaas mogen vieren, dan laat je het eigenlijk indirect aan hen over. En dan wordt het maar de vraag of mensen echt rekening zullen houden met de huidige coronasituatie." 

Niet op schoot

Mensen blijven Sinterklaas daarnaast vieren omdat ze hun kinderen een leuke en gezellige dag gunnen, denkt Raymond Braams van Sint in Haarlem, een bedrijf dat sinterklaasbezoeken verzorgt. "Vooral in coronatijd", zegt hij. "En dat snappen wij. Dat is ook belangrijk." 

De bezoeken van Sint in Haarlem gaan dus door, maar naar eigen zeggen wel op een verantwoorde manier. "We hebben naar aanleiding van de maatregelen nieuwe richtlijnen gestuurd naar onze klanten", zegt Braams. "Zo gaat er maar één Piet mee op bezoek met Sinterklaas en mogen de kindjes helaas niet op schoot bij de Sint. We houden voldoende afstand."

Zelftesten 

Er zijn ook maatregelen die mensen zelf kunnen treffen om hun sinterklaasviering zo veilig mogelijk te laten verlopen, denkt Baidjoe. "Ventileer goed. Ook al is het koud, zet toch die ramen open." Ook testen is een goed idee, al is de betrouwbaarheid van een zelftest niet volledig gegarandeerd. "Doe er daarom meerdere. In ieder geval eentje vier dagen van tevoren en op de dag zelf."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (7) twijfelt aan Sinterklaas'

Al is dat wat lastig nu er soms moeilijk aan een zelftest te komen is. "Daarbij zijn testen voor sommige mensen ook nog aan de prijs", zegt Baidjoe. Hij maakt zich zorgen, met name of de ziekenhuizen het wel aankunnen als er zich straks eventueel een feestdagenpiek voordoet. "Het is dus maar de vraag of iedereen deze maatregelen in acht neemt en we een sinterklaaspiek tegen kunnen houden. Ik vrees het ergste."