Chengdu Express

Grondstoffen drugs via trein naar Tilburg? 'China is hofleverancier'

30 november 2021 17:55 Aangepast: 30 november 2021 21:08
Designerdrug 3-MMC Beeld © ANP

De politie vermoedt dat de Chengdu Express – de trein die bijna dagelijks vanuit het Chinese Chengdu naar Tilburg rijdt – wordt gebruikt bij het vervoeren van grondstoffen voor synthetische drugs. Met Nederland als eindbestemming van die stoffen. Welke drugssmokkelroutes zijn er nog meer?

De Chengdu Express-lijn bestaat sinds 2016 en is ruim twaalfduizend kilometer lang. Treinen worden op de hele route maar één keer gecontroleerd: als ze de EU binnenrijden, op de grens tussen Wit-Rusland en Polen.

Vermoedens

Er is nog maar één keer een partij drugschemicaliën onderschept, zo'n vijf jaar terug. Maar toch heeft de politie sterke vermoedens dat er vanuit China geregeld grondstoffen naar Nederland worden gesmokkeld voor de productie van drugs als XTC en amfetamine. "Het is bekend dat China een belangrijke bron is van die grondstoffen", vertelt Thomas Ahling, woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanpak handel in synthetische drugs: invallen in Nederland en België

Maar als er pas één keer een lading is onderschept, waarom heeft de politie dan toch vermoedens? "Zoals met veel transportroutes bestaat de kans dat er mogelijk ook andere stoffen meegaan, net als hoe cocaïne wordt meegevoerd in containers vol met fruit vanuit Zuid-Amerika", zegt Ahling tegen EditieNL. "We willen daarom uitzoeken of het inderdaad gebeurt en op welke schaal."

'China is Paard van Troje'

Dat is nog best lastig, want er komt dagelijks van alles per trein vanuit China naar Nederland. "Denk aan huishoudelijke producten, elektronica, kleding, grondstoffen en chemicaliën", vertelt misdaadverslaggever Mick van Wely. En van bepaalde chemicaliën en grondstoffen wordt dus vermoed dat die dienen voor het maken van synthetische drugs. "China is hofleverancier als het gaat om deze grondstoffen, het wordt een beetje gezien als het Paard van Troje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf jaar vrede in Colombia? 'Geweld en drugshandel floreren'

Tijd voor strengere controles zou je denken, maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Die containers kunnen niet makkelijk gescand worden op verboden inhoud", zegt Van Wely. "Die wagens hebben mogelijk een ander formaat. Ze kunnen dus niet door de scanners, maar moeten handmatig worden gecontroleerd met mobiele scanners."

Daarnaast is het lastig om uit te zoeken of er illegale chemicaliën of grondstoffen in de containers worden verstopt, denkt Ahling. "Het overgrote deel van de producten is natuurlijk legaal. Uitzoeken of er illegale stoffen zitten die bestemd zijn voor drugscriminelen ligt ingewikkeld."

Verbazing

Railport Brabant, de partij die de goederenstroom tussen China en Nederland mogelijk maakt, is verbaasd over de vermoedens van de politie, zo laat een woordvoerder weten. "Buiten een melding is 2016 is er nooit een signaal binnengekomen dat grondstoffen voor drugsproductie worden gesmokkeld via deze lijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugsaanpak pr-middel voor politieke partij: 'Het is profileringsdrang'

"Wat je in Rotterdamse havens hebt met uithalers, zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt", vervolgt de woordvoerder. "Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de terminal waar de treinen aankomen en het binnenhalen van die containers, om er vervolgens voor te zorgen dat die naar hun eindbestemming komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore