'Staaroperatie'

OK-medewerkers maken cartoon na: 'Humor is broodnodig'

30 november 2021 15:56 Aangepast: 30 november 2021 17:07
In het operatiecentrum maakten ze de cartoon na Beeld © Eigen foto

Het is hard werken op het operatiecentrum van het UMC Utrecht. Toch vinden de medewerkers af en toe tijd voor een beetje humor. Op Instagram plaatsten ze deze week een grappige foto waarin ze een cartoon van Evert Kwok naspelen. "Juist in deze tijd, waar een glimlach zo gewenst is", vertellen OK-assistenten Colette Determan en Audrey Wouters, die het account beheren.

De medewerkers van de OK houden actief een Instagramaccount bij. Daar is plaats voor voorlichting, ontroerende berichten, maar ook voor een lach. "Er was al eerder een post gemaakt naar aanleiding van een grappige OK-cartoon", vertellen Colette en Audrey aan EditieNL. Toen het account van de cartoonist die foto opnieuw plaatste, ontstond bij het anesthesiemedewerker Selina de Lange-Van Viegen het idee om nog eens zo'n plaatje na te maken. "Om er weer een beetje humor in te brengen, juist in deze tijd."

Het beste van maken

En zo gingen ze aan de slag met de strip 'Staaroperatie'. Op het plaatje zie je een rijtje artsen die niet aan het werk zijn, maar alleen maar naar de patiënt aan het staren is. In het operatiecentrum van het UMC deden ze dus hetzelfde. "We hebben er zelfs een banaan in verstopt, terwijl dat bij het origineel niet was. De cartoons van Evert Kwok bevatten regelmatig een banaan, maar bij de eerste remake hadden we die over het hoofd gezien."

Volgens Audrey en Colette hadden ze veel plezier met het maken van de foto. "Zeker in deze tijd is het fijn om met je collega's lol te hebben en dat laat denk ik ook zien hoe leuk ons team is." Hun volgers kunnen het in elk geval wel waarderen en ook de cartoonist deelde het plaatje. Toch zijn er ook wat zuurdere reacties. "Er zijn ook mensen die zeggen: als je hier tijd voor hebt, dan zal het allemaal wel meevallen. Maar het is niet dat wij dit doen en dat de zorg dan stilligt. Het zijn dingen die wij in onze pauze of na het werk doen", leggen de assistenten uit.

De humor is in hun ogen juist nodig. "Het is hartstikke zwaar en druk en ik denk dat zoiets het wat luchtiger houdt. Dat je er het beste van maakt in zo'n situatie."

Operaties uitstellen

Want het is een drukke en gekke periode in het ziekenhuis. "Met name op de verpleeg-, cohort- en ic-afdelingen." Maar ook in het operatiecentrum is het werk anders dan normaal. "Het is bij ons elke ochtend weer een verrassing welke operaties er door kunnen gaan en welke niet. Daar wordt elke ochtend naar gekeken, of we de zorg kunnen leveren die we willen leveren. Het is elke ochtend weer een puzzel", aldus Audrey en Colette.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roos (1) wacht door corona al maanden op operaties: 'Ze wordt steeds zieker'

"Er is voorafgaand een operatie veel voorbereiding. Als een ingreep niet door kan gaan, geeft dat ook in ons team een grote teleurstelling", vervolgen ze. Al vinden ze het vooral vervelend voor de patiënten. "We slaan ons er doorheen door elkaar een hart onder de riem te steken." Het maken van de Instagramposts helpt ze daarbij. "Het zorgt voor de broodnodige humor op de werkvloer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore