Tradities aanpassen

Lockdown vergt creativiteit: 'Verschuif sporten en stamppot eten naar de middag'

29 november 2021 17:59
Lieke Blom van grand café De Arcade

Even lekker sporten na je werkdag of ergens een hapje eten: met de nieuwe coronamaatregelen is dat na vijf uur niet meer mogelijk. Daarom pleit neuropsycholoog Erik Scherder ervoor dat mensen tijdens de werkdag al gaan sporten. En een warme maaltijd in de middag zou ook prima kunnen, vinden ze bij een Brabants eetcafé. Vraagt corona dan om een andere dagindeling en is zo'n verandering van onze bedrijfs- en eetcultuur wel haalbaar?

Sporten tijdens de werkdag gebeurt al bij sommige bedrijven. Zo richt fitness-studio fit20 zich op bedrijfsfitness: werknemers kunnen tijdens hun werkdag – in hun normale outfit – twintig minuten sporten met een personal trainer. Ook de GGzE in Eindhoven doet daaraan mee. 

De dag opbreken

Als we overdag sporten en eten breder willen doorvoeren dan moeten werkgevers meer gaan denken in projecten, denkt traditiedeskundige Ineke Strouten. "Ze moeten zeggen wanneer iets klaar moet zijn en werknemers zelf laten bepalen hoe en wanneer ze iets doen", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knallend het jaar uit, of niet: is het tijd voor een nieuwe traditie?

Strouten kan zich voorstellen dat sporten of eten tijdens het werken voor de werknemer fijn is, vooral nu we thuiswerken. "Een thuiswerkdag duurt gevoelsmatig vaak langer dan een dag op het werk, omdat je op je werk meer aanspraak hebt. Dat breekt ook de dag." Het kost alleen wel tijd om bepaalde tradities te veranderen. "Het moet ook van onderaf komen: werknemers moeten er zelf behoefte aan hebben."

Eetcultuur 

Qua eetcultuur zou het volgens de traditiedeskundige wel kunnen. "Je hebt een uitdrukking: ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en avondeten als een zwerver. In Nederland was dat eerder ook zo", vertelt ze aan EditieNL. "Arbeiders hadden tot in de jaren vijftig of zestig een lange lunchtijd omdat er warm werd gegeten. Je ziet het nog bij oude mensen: die eten hun warme maaltijd vaker 's middags omdat ze dat van vroeger gewend zijn." 

Ook bij grand café De Arcade in Drunen zien ze dat wel gebeuren. "Wij verwachten niet dat de gasten niet meer komen nu we om 17.00 uur dicht moeten", vertelt Lieke Blom. "Zij willen hun uitje ook niet missen. Dus waarom niet 's middags uitgebreid eten? In de zuidelijker gelegen landen in Europa gebeurt dat ook." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wadlopen in gevaar: 'Belangrijke traditie en unieke beleving gaat verloren'

Of we kunnen verwachten dat we binnenkort allemaal 's middags eten en sporten? Dat niet, denkt Strouten. "Het kan soms wel even duren voor een vastgeroeste traditie echt verandert, soms wel twee tot drie generaties." Al hoeft het niet altijd lang te duren. "Met minder vlees eten zie je dat een traditie ook snel kan veranderen. Dat aten we al eeuwen, maar mensen merkten op een gegeven moment dat het nodig was om te minderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore