Eigen expositie

Saman maakt stoelen en skateboards van pizza: 'Pepperoni is mijn favoriet'

29 november 2021 15:03 Aangepast: 29 november 2021 15:45
Saman Khoshgbari Beeld © Saman Khoshgbari

Van de kunst van de 34-jarige Saman Khoshgbari – op social media ook wel Flourboy – krijg je waarschijnlijk een beetje trek. Hij verwerkt namelijk echte pizza's in objecten als skateboards, stoelen en krukken. Inmiddels heeft hij zijn eigen expositie in Amsterdam. "Er is zoveel mogelijk als je een idee hebt."

Dat Saman juist pizza's verwerkt in zijn kunstwerken komt niet helemaal uit de lucht vallen. Hij runt al zo'n negen jaar een pizzeria met zijn broers in Maastricht. Het routinewerk ging Saman een beetje vervelen, dus ging hij aan de haal met zijn fantasie.

"Je droomt weg als je de hele dag in de pizzeria staat. Ik skateboard al achttien jaar, dus het leek me leuk om een pizzaskateboard te maken", zegt hij tegen EditieNL. "Het ontstond dus deels uit verveling, maar ook deels omdat ik zoveel creativiteit en energie in me heb."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van foodtruck naar pizzaboot: Mirjam en Leo bakken op het water

Saman wilde zijn fantasie verwezenlijken, al bleek dat al snel heel lastig te zijn. "Het is niet een kwestie van 'even een pizza maken en in een mal gieten'." Epoxy – de vloeibare verharder waarmee hij zijn kunstwerken maakt – hecht zich niet aan vocht en olie. En daarvan zit natuurlijk genoeg in pizza. "Er werd mij verteld dat het daarom niet mogelijk was."

'Je blijft altijd een kind'

Toch gaf de pizzabakker niet op. Na veel proberen en falen is het eindelijk gelukt. En dat leidde tot een expositie in Amsterdam. Het doel? In ieder geval niet geld verdienen, al staan de objecten wel te koop. "Ik wil me hiermee eigenlijk gewoon uiten. Mensen laten zien dat dit ook kan en er een gesprek over hebben", zegt hij. "Er is zoveel mogelijk als je een idee hebt. Als ik het tot uiting breng ben ik al geslaagd."

Skateboards van pizza Skateboards van pizza

De expositie van Saman heet My Teenage Fantasy. Die naam sluit goed aan op de boodschap van Saman's kunst. "Als je een kind bent droom je over allemaal dingen. Naarmate je ouder wordt vervaagt alles een beetje omdat je serieuzer moet doen", zegt Saman. De pizzakunst is volgens hem een voorbeeld van een fantasie van een jong persoon. "Die moet je niet laten gaan. Je blijft altijd een kind." 

Social media

Het favoriete pizzakunstwerk van Saman is een stoel. "Ik vind die vorm gewoon heel mooi. Het is een ode aan de stoel die hier in de pizzeria staat. Op een stoel eet je, rust je, alles." Het kunstwerk heet Sandali, dat is de Iraanse naam voor stoel. Het is een verwijzing naar Samans roots, die in Iran liggen. "Ik wilde mijn eigen cultuur erin verwerken." 

De pizzastoel De pizzastoel

Het werk van Saman is niet onopgemerkt gebleven. Zelfs buitenlandse media pikten zijn verhaal op. Ook op sociale media circuleert zijn kunst volop. Saman denkt dat dat komt omdat hij het maakproces deelt op Instagram. "Mensen laten vaak alleen het eindproduct zien. Allemaal leuk, maar ik wil laten zien hoe het eruitziet van dag tot dag", zegt hij. "Als het lukt denken mensen: ik word daar deel van want ik heb alles gezien. Dan komt er een soort van gunfactor omdat mensen je zo lang zien werken."

Pizza's in de vorm van een fiets Pizza's in de vorm van een fiets

Margherita en pepperoni

Daarnaast wordt het volop gedeeld omdat veel mensen gewoonweg gek zijn op pizza, denkt Saman. Hij krijgt nu ook allerlei aanvragen binnen, bijvoorbeeld om een tonijnpizza ergens in te verwerken.

Toch houdt hij het bij slechts twee pizzasoorten. "Alleen margherita en pepperoni. Die eerste is de klassieker en de tweede is mijn favoriet." Daarnaast kan Saman er praktisch mee werken. "Ze blijven dezelfde kleur. Basilicum zou bijvoorbeeld zwart worden, daar wordt de boodschap niet sterk van."

Saman's huidige project? Een pizzafiets. "Je kunt daar echt op fietsen, maar het is niet bedoeld om ermee naar je werk te gaan", zegt hij. Hetzelfde geldt voor zijn skateboard. "Het is gewoon een object dat je thuis neerzet om af en toe naar te kijken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore