Ga naar de inhoud
Sorry zeggen

Rutte biedt excuses aan tijdens persconferentie: 'Ze kwamen te laat'

Demissionair premier Rutte bood gisteren zijn excuses aan Beeld © ANP Foto

"Een ding is zeker, er is geen manier om dit foutloos te doen. Daar willen we dus ook niet voor weglopen." Dat is wat we Rutte gisteren hoorden zeggen tijdens de persconferentie over de strengere coronamaatregelen. Hij maakte een combinatie van excuses, maar werkt dat nog wel?

Communicatie-expert Lars Duursma is gefascineerd door de excuses van Rutte. "Als je thuis ruzie hebt, dan zeg je ook niet: ongetwijfeld had het beter gekund, maar… Het lijkt dan alsof je je excuses aanbiedt, maar eigenlijk is het een nepsorry", zegt hij tegen EditieNL Bekijk hier de excuses van Rutte:

Rutte tijdens persconferentie: 'Dit reken ik mezelf aan'

01:01

Ook zei Rutte dat hij vond dat hij tekort had geschoten bij het hameren op het naleven van de basisregels. "Maar dat is iets wat het volk niet goed heeft gedaan. Dan is het raar dat hij zegt: sorry dat mensen het niet goed naleven."

Timing

Toch vindt Duursma het terecht dat Rutte excuses maakt, alleen was dit misschien niet het juiste moment. "Dat moet je niet doen op de avond van de maatregelen. Dat zou de nieuwe maatregelen te veel overschaduwen." Ook politicoloog Gerard Drosterij vindt dat het excuus op het verkeerde moment kwam. "Ze kwamen te laat voor degenen die al teleurgesteld waren", vertelt hij aan EditieNL.

Drosterij ziet in zijn omgeving dat de maatregelen in het verkeerde keelgat schieten. "Mensen die normaal gesproken loyaal zijn, hebben het vertrouwen ook een beetje verloren. Hij probeert te herstellen van het inconsistente beleid."

Meer aandacht

Alsnog denkt Drosterij dat Rutte er goed aan heeft gedaan door te proberen om zich te verontschuldigen. "Het probleem is alleen dat Rutte heel snel en vluchtig praat, ik denk dat hij er meer aandacht aan had moeten besteden. Een speciaal moment misschien zelfs. Nu praat hij er snel omheen waardoor het minder opvalt."

Al met al is dit niet goed voor het vertrouwen van Rutte, denkt Duursma. "Maar mensen moeten vooral het belang van de maatregelen inzien: zelfs als je Rutte niet vertrouwt, dan doe je het voor anderen."