Marktplaats

Sint shopt tweedehands: 'Een paar jaar geleden was het nog gênant'

27 november 2021 16:11 Aangepast: 27 november 2021 21:14
Influencer Lieke Nusteling

Speelgoed is duur en het wordt nog duurder. Dat is een grote tegenvaller voor de Sint en de Kerstman. Hoe hou je pakjesavond dan toch betaalbaar? Tweedehands cadeautjes zouden de oplossing kunnen zijn.

Dat speelgoed steeds meer is gaan kosten, merken ze bij speelgoedimporteur ToiToys. Vooral het importeren van speelgoed uit het verre oosten is duurder geworden. "Dit heeft vier oorzaken: grondstofstijging, arbeidskosten, energie en containerproblematiek", vertelt Ruud Schaay aan EditieNL.

Zo zijn materialen waarvan speelgoed wordt gemaakt een stuk prijziger geworden. "Plastic is 33 procent duurder geworden." En de containers waarin de producten vervoerd worden kosten ook een flink bedrag. "Wij betaalden vorig jaar 2000 dollar per container, tegenwoordig is dat 18.000 dollar."

Nieuwkoop is duurkoop 

Dit zorgt ervoor dat we bij de kassa meer moeten afrekenen voor onze cadeautjes. Veel mensen stappen daarom over op tweedehands. Marktplaats ziet de populariteit van tweedehands stijgen. In de eerste drie weken van november werd er ruim 29 miljoen keer gezocht in de speelgoedcategorie op de site. Dat is zeven miljoen keer vaker dan de drie weken ervoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sint- en kerstcadeautjes lopen vertraging op: 'Race tegen de klok'

Mensen doen dit naast de lagere prijs vanwege de duurzaamheid, denkt Maaike Veeling, woordvoerder van Marktplaats. "Het is zonde om nog meer nieuwe spullen te kopen", vertelt ze aan EditieNL. En het wordt steeds normaler. "Een paar jaar geleden was het nog gênant."

Tweedehands normaliseren 

Dat taboe moet er nodig af, vindt influencer Lieke Nusteling. "Er zitten echt mooie spullen tussen. Ik maak zelf veel gebruik van Facebook Marketplace: dat is een plek waar je ook in je eigen buurt kan zoeken. Sommige advertenties zijn zelfs gratis", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vraag naar haardhout en houtkachels op Marktplaats verdubbeld

Wat haar betreft slaat het nergens op dat we steeds nieuwe cadeaus kopen voor elkaar. "We hebben al zoveel spullen. Als je een beetje kritisch rondkijkt, dan is er echt genoeg tweedehands te vinden."

Boeken zijn bijvoorbeeld goed tweedehands te vinden volgens Nusteling. "Maar ook houten speelgoed en puzzels. Ook ik ga dit jaar tweedehands speelgoed shoppen voor de kerst."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore