Nieuwe maatregelen

Winkels om 17.00 uur dicht: hoe voorkomen we drukte in de binnenstad?

26 november 2021 17:29 Aangepast: 26 november 2021 17:30
Beeld ter illustratie Beeld © ANP foto

Er zijn opnieuw strengere coronamaatregelen in aantocht. Tijdens de persconferentie wordt vandaag hoogstwaarschijnlijk bekendgemaakt dat er een 'avond-lockdown' wordt ingevoerd. Niet-essentiële winkels moeten dan al om 17.00 uur al de deuren sluiten, en dat terwijl de decembermaand voor de deur staat. Hoe voorkomen we massale drukte in de stad?

Vandaag, op Black Friday, kunnen koopjesjagers nog even hun slag slaan. Maar vanaf zondag zal de winkeltijd dus verkort worden. "Dan wordt het drukker op straat en zal er minder afstand worden gehouden", voorspelt crowdmanagementexpert Eric Kant. "Als je het echt goed wil doen, dan heb je een plan nodig."

Maatregelen

Bij Ondernemersvereniging Rotterdam hebben ze daar al goed over nagedacht. "We hebben de slogan: 'Rustig shoppen doe je 's ochtends.' We willen dat bevorderen met allerlei maatregelen", vertelt Dominique van Elsacker namens de vereniging aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondlockdown vanaf zondag: meeste sectoren om 17.00 uur dicht

Hierbij kun je denken aan hostesses en deurbeleid. "Heel veel winkels houden dat ook zelf in de gaten. Het is organisatorisch nogal moeilijk, maar we letten er zeker op en willen sluitingen van straten en winkels zoals vorig jaar voorkomen."

Afstand houden

In 2020 liep het flink uit de hand toen mensen in Rotterdam kwamen winkelen tijdens Black Friday. Het werd toen veel te druk waardoor afstand houden vrijwel onmogelijk werd. In die zin kunnen coronamaatregelen averechts werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Black Friday dilemma voor winkeliers: 'Niet meedoen is vaak geen optie'

Maar van vorig jaar hebben we ook dingen geleerd die ook dit jaar toegepast kunnen worden. "Bij een schoenenwinkel werden er bijvoorbeeld schoenlepels uitgedeeld om te peilen hoeveel mensen er in de winkel waren", vertelt Syan Schaap, directeur van Event Safety Institute (EMI), aan EditieNL.

Straten sluiten

Ook moeten steden zich volgens Schaap voorbereiden op het afsluiten van straten. "Zij kunnen zelf berekenen wanneer iets moet worden afgesloten aan de hand van een telsysteem. Tegen de tijd dat je op tachtig procent zit moet je al afsluiten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sint- en kerstcadeautjes lopen vertraging op: 'Race tegen de klok'

Dit gebeurt volgens Schaap al langer bij evenementen. Ondanks dat het voor gemeentes moeilijker is om uit te voeren, denkt hij dat dit systeem populairder zal worden. "Ik denk dat drukke winkelgebieden steeds vaker naar een telsysteem zullen overstappen. Amsterdam doet het al. Het wordt nu eenmaal steeds drukker in ons land."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore