Ga naar de inhoud
Coronavaccin

Boosterprikken gaan vlot in het buitenland: 'Nederland moet tempo opschroeven'

Zorgpersoneel krijgt een boosterprik Beeld © ANP

Waar blijft onze boosterprik? Hoewel de eerste prikken in Nederland zijn gezet, vinden verschillende medische experts dat het te langzaam gaat. In landen om ons heen lijkt het een stuk vlotter te gaan met het boostervaccin. "We moeten meer leunen op studies uit het buitenland, want die zijn behoorlijk overtuigend."

De eerste boosterprik is in ons land op 18 november gezet. Mensen van tachtig jaar en ouder, bewoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers komen als eerste aan de beurt. Eind december krijgen 60-plussers een uitnodiging voor het boostervaccin.

Het duurt dus nog even voor de jongere groepen aan de beurt zijn. Net als bij de eerste vaccinatieprocedure gaat het van oud naar jong. Mensen met het Janssen-vaccin krijgen geen voorrang, is het advies van de Gezondheidsraad.

Groot-Brittannië en België

Heel anders gaat het in Groot-Brittannië, waar mensen al sinds september hun derde prik krijgen. "Ze zijn nu bij de 50-plussers", vertelt correspondent Anne Saenen. "In eerste instantie richten ze zich op kwetsbaren en ouderen. In januari zijn de 40-plussers aan de beurt. Ook al zijn de coronacijfers hoog in Groot Britannië; het blijft tot nu toe redelijk stabiel."

Voor
Lees ook:
Voor wie is de boosterprik en wanneer krijg ík hem? Vijf vragen en antwoorden

In België heeft ongeveer tien procent van de bevolking een boosterprik gehad, aldus biostatisticus Geert Molenberghs, die onderdeel uitmaakt van het Belgische adviesorgaan. "We zijn nu ongeveer een maand bezig met het zetten van het boostervaccin. Zo'n 1.150.000 Belgen hebben een booster gekregen."

'Gunstige signalen'

De eerste effecten daarvan zijn volgens Molenberghs inmiddels zichtbaar. "We zien het in de woon- en zorgcentra. Het aantal besmettingsclusters daar droogt op. Dat zijn heel gunstige signalen. Een week na de boosterprik zie je dat de immuniteit omhoog schiet en dat de antistoffen ver omhoog gaan."

Het zorgpersoneel in België wordt nu uitgenodigd voor een boosterprik. Het gaat alsnog niet snel genoeg, vindt Molenberghs. "Wij willen dat er het tempo opgeschroefd wordt. In Israël heeft het merendeel van de bevolking een derde prik en daar zag je echt dat het aantal ziekenhuisopnames omlaag ging."

'Snel boosteren'

Zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen een derde prik geven, daar pleit ook hoogleraar immunologie Huub Savelkoul van de Wageningen Universiteit voor. Hij vindt dat we in Nederland veel eerder hadden moeten beginnen met de boosters. "We moeten meer leunen op studies uit het buitenland, want die zijn behoorlijk overtuigend. In oktober is nog een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de werking van de vaccins na zes maanden terugloopt", aldus Savelkoul.

Bekijk ook: Boosterprikken vanaf vandaag: hierom is dat nodig

01:49
Boosterprik
Lees ook:
Boosterprik van oud naar jong, geen voorrang voor Janssen-gevaccineerden

Dat de werking terugloopt, betekent niet dat vaccins helemaal niet werken. Maar een boosterprik heeft volgens Savelkoul sowieso veel voordelen. "Ik zeg: snel boosteren. Het voordeel is dat je binnen twee weken bescherming hebt tegen ernstige covidverschijnselen na infectie, dat de infectie minder hevig zal zijn en dat je het virus minder snel doorgeeft. Ook jonge kinderen kun je een boosterprik geven."

De immunoloog vervolgt: "Door de booster zouden mensen die nu op de ic's liggen daar hoogstwaarschijnlijk niet terecht zijn gekomen."