Ga naar de inhoud
Onderzoek Consumentenbond

Supermarkten de mist in met kassabon: 'De prijzen kunnen dagelijks veranderen'

Een bonnetje in de supermarkt Beeld © iStock

Het gaat vaak mis met de bonnetjes van supermarkten, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De prijzen op de schappen wijken nogal eens af van de prijzen bij de kassa. Het loont dus om hem even te checken als je boodschappen doet. Hoe komt het dat het zo vaak fout gaat?

Bij de Albert Heijn ging het volgens de Consumentenbond het vaakst mis. 27 procent van de artikelen had daar een verkeerde prijs. De keten wordt gevolgd door Jumbo met 21 procent. Aldi kwam het beste uit de test. Daar stond in slechts vier gevallen een foute prijs op de bon.

Hoe vaak het fout gaat met de prijzen heeft alles te maken met de complexiteit van de winkels, vertelt supermarktdeskundige Paul Moers. "Vooral de Albert Heijn heeft heel veel artikelen. Die prijzen kunnen dagelijks veranderen."

Complexe structuur

Daarom is er goed management en nauwkeurigheid nodig. En dat is lastig met zoveel producten, denkt Moers. "Aldi heeft veel minder artikelen. De Albert Heijn heeft een hele complexe structuur, ze vragen bijna om die ellende. Met dertigduizend artikelen maak je heel veel fouten", zegt hij. "Ze zijn ook constant bezig met het vergelijken van prijzen, dus ze maken het zichzelf erg moeilijk. Ze moeten er dag in dag uit mee bezig zijn."

Consumentenbond:
Lees ook:
Consumentenbond: kassabonnetje supermarkt staat vol fouten

Een oplossing? Elektronische prijskaartjes. "Die kloppen altijd. Ik denk dat de toename van zulke kaartjes een goede ontwikkeling is", zegt Moers. "Maar zelfs dan zal je nog fouten zien. Ik vind dat dit bij de Albert Heijn niet mag, dit hoor je op orde te krijgen. Anders ga je naar het Aldimodel met veel minder artikelen."

Reactie Albert Heijn

"Vooropgesteld willen wij dat de prijs altijd klopt natuurlijk. Maar het is wel goed om je te realiseren dat de Consumentenbond alleen de papieren schapkaartjes heeft meegenomen, zoals bonusaanbiedingen. Dat is dat maar zes procent van alle kaartjes. De rest is allemaal elektronisch en is dus altijd juist. Nog steeds is iedere fout te veel. Maar die papiertjes zijn en blijven mensenwerk, dat kan fout gaan."

Bon checken

Een nog betere oplossing is het checken van de bon. Altijd, denkt Renée Lamboo, van de bespaarblog PorteRenee. Zelf komt hij ook weleens fouten tegen. "Het ligt er heel erg aan hoe je boodschappen doet", zegt ze. "Ik maak veel gebruik van de bonus. En kortingsstickers gaan vaak mis: zo'n 35 procent-sticker wordt weleens over het hoofd gezien."

Twee
Lees ook:
Twee derde supermarktverpakkingen is slecht recyclebaar: 'Plasticsoorten gemixt'

Volgens Lamboo ligt het daarnaast heel erg aan de winkel, maar ook aan het aantal producten dat je inslaat. "Als jij twee dingen koopt is de kans dat er iets fout gaat heel klein, maar als je de weekboodschappen doet heb je meer producten." Vooral als je kiest voor producten met korting is het belangrijk om de bon te checken. Lamboo ziet dat veel mensen dat niet meer doen bij de kassa. "Het is 35 procent korting, ik zou het altijd checken."