Ga naar de inhoud
'Penetrante geur'

Primera in Goes ontruimd vanwege stinkvrucht doerian: 'Net een stinkbom'

De brandweer haalt het pakketje weg en de fruitsoort doerian Beeld © ANP (links), iStock (rechts)

Een winkelstraat in Goes is gisteren kort opgeschrikt. Uit de Primera in de Sint Adriaanstraat kwam een verdachte lucht, afkomstig van een pakketje. Het bleek uiteindelijk om een doerian te gaan, een fruitsoort die bekendstaat om zijn indringende lucht. Frans Lameijn, eigenaar van de winkel, kon er uiteindelijk wel om lachen.

Gisterochtend kwam het pakketje binnen. Het lag in een aparte ruimte waar ook andere pakketten liggen, vertelt Lameijn. "Je ging het steeds meer ruiken. Elke keer als ik de deur opendeed dacht ik: verbeeld ik me nou iets?" De eigenaar vroeg zich af of het geen riolering was, of erger: gas. "Is het alleen geur of is het giftig?"

Op een gegeven moment werd Lameijn ook fysiek verhinderd door de geur. "Het werd alleen maar sterker en sterker, ik werd er echt misselijk van. Ik kreeg hoofdpijn en het zweet stond op mijn voorhoofd", vertelt hij aan EditieNL. Maar waar rook het dan precies naar? "Naar een stinkbom, rottende eieren. Het was een hele penetrante geur, een geur waarvan je denkt: het is niet goed."

Politie gebeld

Omdat Lameijn het dus ook iets weg vond hebben van gas of rioollucht, besloot hij de politie te bellen. "Ik heb ook bovenburen, dus je hebt met veiligheid te maken." Hij gaf bij de politie aan wat de situatie was en hoe het met hem ging. Later kwam de brandweer ter plaatse om metingen te doen en werd het pand ontruimd.

Liefhebber
Lees ook:
Liefhebber betaalt 43.000 euro voor 'stinkvrucht' doerian

Na wat speuren werd het stinkpakketje gevonden. Ook de politie was erbij, in verband met brief- en postgeheim. "Je weet niet wat er uit die doos gaat komen", zegt Lameijn. Toen hij zag dat het om een doerian ging, waar hij overigens nog nooit van had gehoord, was hij opgelucht. "Toen zag ik er ook wel de humor van in."

'Die geur vergeet ik nooit meer'

Het is trouwens niet de eerste keer dat er een pakketje in de achterkamer van de winkel ligt dat niet helemaal lekker ruikt. "Je weet natuurlijk niet wat je binnenkrijgt. Eén keer hebben we gehad dat er diepvriesvlees was opgestuurd", zegt hij. "Die kwam binnen op vrijdag en werd in het weekend niet opgehaald. Maandag roken we dat er iets niet helemaal goed was."

Brabants
Lees ook:
Brabants Burgerplatform vecht met app tegen stankoverlast

Inmiddels ruikt het gelukkig weer goed in de winkel. Waar de doos met de doerian nu is? "Die heb ik retour gestuurd naar de afzender. Die kan in elk geval niet verrast zijn door wat-ie krijgt", lacht Lameijn. En mocht de eigenaar zelf ooit nog een doerian opgestuurd krijgen, dan zal hij het ook direct doorhebben. "Deze geur vergeet ik nooit meer."