Imagoschade

Tahir werd vals beschuldigd van pinpasfraude: 'Vrienden geloofden me niet'

24 november 2021 13:35 Aangepast: 24 november 2021 14:04
Tahir Mohamed werd vals beschuldigd Beeld © EditieNL

Een bloemetje en welgemeende excuses, daarmee stonden agenten vorige week op de stoep bij Tahir Mohamed. De Hagenaar was vals beschuldigd als bankpasfraudeur. Het had grote impact op zijn leven. "Er zijn mensen die ik al jaren ken, die niet geloofden dat ik het niet had gedaan." Is je reputatie na zoiets nog te herstellen?

Eind augustus deelde de politie foto's van Tahir Mohamed op haar website en in het programma Opsporing Verzocht. Daarbij werd hij onterecht beschuldigd als bankpasfraudeur. Het ging om een menselijke fout, laat de politie in een reactie weten. "In juli werd in Den Haag een bankpas ontvreemd. De rechercheurs hebben de beelden van het verkeerde Jumbo-filiaal opgevraagd. We vinden het ontzettend vervelend voor het slachtoffer."

Tahir had inderdaad niks met de zaak te maken, maar het kwaad was al geschied. Toen zijn foto afgelopen zomer in het programma verscheen, kreeg hij het ene na het andere berichtje. "Ik schrok me kapot", vertelt hij aan EditieNL. "Ik heb mijn advocaat gebeld en die lachte me uit, hij dacht dat ik een grapje maakte."

Slapeloze nachten

Ook belde hij met de politie. "Ik zei: jullie zoeken mij, maar ik heb het niet gedaan." Al snel stonden er twee rechercheurs aan de deur om zijn identiteit vast te stellen. "Ik ben ook nog als verdachte gehoord op het politiebureau." Pas in de loop van de nacht werden de foto's van de website van de politie verwijderd, maar die beelden waren toen al verspreid over het internet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie maakt excuses aan onschuldige vrouw in opsporingsprogramma

"Ik werd overspoeld door berichtjes zoals: waarom heb je dit gedaan, dit heb je toch niet nodig?" vertelt Tahir. "Het heeft een enorme impact op mijn leven. Er zijn mensen die ik al jaren ken die het niet geloofden. Die zeiden dan dat het niet zomaar op tv komt. Die vriendschappen ben ik kwijt."

Tahir raakte ook klanten kwijt. "Ik ben een groot deel van mijn inkomsten kwijt en heb heel wat slapeloze nachten achter de rug." Dat de agenten deze maand bij hem op de stoep stonden met een bloemetje, is voor hem niet genoeg. "Het vertrouwen in justitie en politie is weg, dat los je niet op met een bloemetje."

Zelf slachtoffer

Een valse beschuldiging zorgt voor materiële en immateriële schade, weet imagodeskundige Zabeth van Veen. Zelfs als het wordt rechtgetrokken, blijft een deel van de mensen er toch in hangen. "Een opdrachtgever kiest bijvoorbeeld toch liever voor iemand anders", geeft ze als voorbeeld. "En je krijgt je hele familie- en vriendenkring over je heen. Je kan je moeilijk verdedigen als de politie dat soort beelden naar buiten brengt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gepeste Quaden (9) vals beschuldigd 18-jarige oplichter te zijn

Een imago is nooit helemaal te herstellen, denkt de imagodeskundige. Toch kan er wel iets gedaan worden: "De partijen die de beschuldigingen naar buiten hebben gebracht, moeten expliciet zeggen dat het fout is. Liever vandaag dan morgen. Hoe langer het namelijk door blijft sudderen, hoe erger de schade."

Het kan ook helpen om je verhaal te doen in bijvoorbeeld de media. "Het is dan belangrijk om te vertellen wat het met je doet. De reacties van je familie en vrienden bijvoorbeeld, of dat je de straat niet meer op durft." Dan laat je namelijk zien dat je zelf ook het slachtoffer bent. "Mensen zijn geneigd de kant van het slachtoffer te kiezen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore