Vanaf 1 januari 2022 verplicht

Kenteken voor trekkers binnenkort verplicht: 'Aantal aanvragen loopt achter'

29 november 2021 11:23 Aangepast: 29 november 2021 14:43
Henry Ankersmid is druk met de last minute-aanvragen voor kentekens Beeld © EditieNL

Zonder kenteken de openbare weg op zit er vanaf 1 januari 2022 niet meer in voor bestuurders van trekkers, golfkarretjes, quads en grote grasmaaiers. Zo'n 550.000 voertuigen zullen vanwege een nieuwe wet een kenteken nodig hebben. Maar nog niet iedereen is zich daarvan bewust. "Veel mensen in de bouw hebben er geen weet van."

Naar schatting van de RDW moeten 270.000 trekkers, 150.000 aanhangwagens en 130.000 motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) zoals golfkarretjes straks een kenteken hebben. Het gaat in totaal dus om zo'n 550.000 voertuigen. Bij RDW, de organisatie die de registratie van rijbewijzen verzorgt, zijn er tot nu toe slechts 500.000 aanvragen gedaan.

Wachten met aanvragen

Dat is zorgelijk, vindt projectleider Rob van Dokkumburg. Mensen wachten volgens hem tot het laatste moment, waardoor tegen het einde van het jaar een piek ontstaat. "In de landbouwsector gaat het goed met de aanvragen", zegt hij tegen EditieNL. "We zien dat de MMBS-voertuigen achterblijven. Het gevaar is dat veel mensen in de bouw geen weet hebben van de verplichte registratie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quads, golfkar en oude trekker: kenteken verplicht

Groothandel Van Silfhout BV, waar kentekens gedrukt worden, merkt ook dat er steeds meer aanvragen komen nu het jaar ten einde loopt. "Het is een gekkenhuis", vertelt Henry Ankersmid. "Veel mensen komen er nu pas achter dat ze een aanvraag moeten doen. We geven op dit moment de voorrang aan kentekenplaten voor auto's, want die zijn natuurlijk al verplicht."

Wie pas volgend jaar een aanvraag doet, moet meer betalen: dan kost de registratie geen 18 maar 140 euro en moet je je voertuig laten keuren. "Dat is een hoop geld en een hoop gedoe", zegt Van Dokkumburg van RDW.

Anonimiteit eraf

Met de nieuwe regel volgt Nederland de Europese wetgeving. Verkeerspsycholoog Anne Marthe Jalvingh van Royal HaskoningDHV verwacht dat mensen zich met een kenteken veiliger gaan gedragen in het verkeer. "Zeker degenen die dat nu nog niet doen, omdat de anonimiteit eraf is. Als er een kenteken op een voertuig zit, is de pakkans toch groter", legt ze uit. Die pakkans speelt een grote rol in hoe we ons gedragen in het verkeer. "Hoe groter de kans dat je gepakt wordt, hoe kleiner de kans dat je overtredingen maakt."

Jalvingh is dan ook voorstander van de nieuwe wetgeving. "Ik denk dat het invloed zal hebben. Hoe groot die zal zijn is lastig te voorspellen, juist omdat deze voertuigen nu nog niet geregistreerd zijn. We weten nog niet veel over de verkeersovertredingen van die voertuigen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore