Manifest CDA

Drugsaanpak pr-middel voor politieke partij: 'Het is profileringsdrang'

23 november 2021 15:11 Aangepast: 23 november 2021 15:33
Xtc-pillen Beeld © ANP

Het CDA wil dat mensen die een xtc-pilletje bij zich hebben in het vervolg harder gestraft worden. De partij schrijft dat in een nieuwe visie over de Nederlandse drugsaanpak. Het is wéér een standpunt over het drugsbeleid. Het CDA is namelijk niet de eerste partij die het drugsbeleid aangrijpt om zich te profileren.

Direct een boete en daarna zelfs een taakstraf. In een manifest schrijft het CDA dat het op deze manier drugscriminaliteit wil tegengaan. De partij noemt het gedoogbeleid 'compleet uit de hand gelopen'.

Misdaadverslaggever Mick van Wely gelooft ook dat er strengere maatregelen nodig zijn op het gebied van drugsgebruik. "Op het moment dat iedereen mag gebruiken normaliseer je het, dus dan is de drempel veel lager om drugs te nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het CDA wil gebruikers xtc direct beboeten (en daarna een taakstraf geven)

Al zijn er volgens de misdaadverslaggever mensen die prima met drugsgebruik om kunnen gaan. "Ik vind dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij doet met zijn of haar lichaam. Je moet alleen wel beseffen dat je het drugsprobleem zo in stand houdt", zegt hij. "Ik vind dat dertig jaar drugsbeleid niks heeft opgeleverd. We zien meer criminaliteit en drugs dan ooit tevoren." 

'Profileringsdrang'

Het CDA wil vooral een beetje op de boot springen van het oplaaiende drugsgeweld, vindt politicoloog Teun van den Elzen. "Dit is een manier om in de aandacht te komen. Ik denk dat dit een enorme profileringsdrang is. En het spreekt de achterban van het CDA natuurlijk erg aan", zegt hij. "Het drugsbeleid speelt al jaren en is een langslepend probleem. Wat het CDA nu doet is de bal heel erg bij de gebruikers leggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lachgas, xtc, stress: zorgen om mentale gezondheid en drugsgebruik studenten

"Het zou daarnaast zo kunnen zijn dat de partij dit nu als pressiemiddel gebruikt, want zij zitten nu vol in de formatieonderhandelingen", vervolgt de politicoloog. "Achteraf kunnen ze zeggen dat dit wel hun visie is geweest als het niet is gelukt en dat ze erop hebben moeten inleveren."

Het CDA is dus niet de enige partij die een standpunt inneemt over het drugsbeleid. Zo pleitte de VVD ervoor dat bedrijven een alcohol- en drugstest moeten kunnen uitvoeren onder hun werknemers. D66 in Utrecht kwam met het idee voor een koffieshop waar je veilig xtc kunt kopen. En de ChristenUnie werkt toe naar een drugsvrije samenleving. 

Legalisering?

Drugsgebruikers hard aanpakken is dus het standpunt van het CDA. Maar komen we juist niet verder met legalisering? "Dat hoorde je eerst van sommige partijen, dat dat een goede oplossing zou zijn. Maar wanneer landen om ons heen daar niet aan meewerken, valt dat plan ook in het water", zegt Van Wely. "Ieder land worstelt ermee. En natuurlijk heeft een boete van 500 euro effect, maar om te denken dat het de oplossing is, gaat wel ver."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode door zeldzame complicatie na xtc-gebruik op Amsterdam Dance Event

Van Wely denkt dat er veel meer nodig is. "En dat begint allemaal bij goede voorlichting door middel van campagnes." Strenge maatregelen rondom drugsgebruik zijn ook een goed idee, denkt de misdaadverslaggever. "Ik weet zeker dat je het niet uitbant, alleen strenge maatregelen hebben wel effect. Mensen denken wel twee keer na. Ik vind dat je in Nederland nu een signaal moet gaan afgeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore