Gouden Windei

Kinderen aan de groente door snoepjes? 'Het is geen alternatief'

23 november 2021 13:46 Aangepast: 23 november 2021 15:41
Nicole van Gemert van Foodwatch met de snoepjes Beeld © EditieNL

Kinderen kennis laten maken met groente door middel van snoepjes. Nicolette van Dam probeerde het met haar Veggie Candy. Foodwatch heeft de groentesnoepjes genomineerd voor het Gouden Windei, een prijs voor het meest misleidende voedselproduct. Waarom is het zo moeilijk om groente als snoep te verkopen?

Nicolette van Dam was naar eigen zeggen jaren bezig met het ontwikkelen van de snoepjes voor het merk Let's. De groente- en fruitsnoepjes hebben smaken als aardbei en biet, of banaan en wortel. De presentatrice noemt het op de bijbehorende website haar missie om 'het hele gezin op een leuke manier kennis te laten maken met groente en fruit'.

Zoet aanleren

Foodwatch vindt dat te mooi om waar te zijn. "Het wordt gepresenteerd als een alternatief voor groente, maar dat is het helemaal niet", vindt directeur Nicole van Gemert. "Het zit vol siropen: zoals dadelsiroop en concentraat van bietensap. Sterker nog, het bevat zelfs evenveel suikers als Goudberen van Haribo."

Daarom heeft de organisatie de snoepjes genomineerd voor de prijs voor het meest misleidende voedselproduct. "Ze zet het neer als een manier om 'groente op het bordje te krijgen'. Dat mag, maar het is pure misleiding", meent Van Gemert. "Ga dan gewoon voor snoeptomaten of snoepkomkommer." Foodwatch schrijft bij de nominatie dat kinderen door de snoepjes namelijk zoet aangeleerd krijgen in plaats van de niet-zoete smaak van groente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze prijzen wil je liever niet winnen, of toch wel? 'Levert toch aandacht op'

Het bedrijf laat in een reactie weten zich niet in de kritiek van Foodwatch te kunnen vinden. De snoepjes worden volgens hen helemaal niet gepresenteerd als een alternatief voor groente. "Wij geloven erin dat door te laten zien dat je met groente en fruit heerlijke producten kunt maken, er bij kinderen een positieve associatie en interesse richting groente en fruit ontstaat, waardoor de stap om verse groente en fruit te proberen kleiner wordt", staat onder meer in de reactie.

De 'Veggie Candies' van Nicolette van Dam De 'Veggie Candies' van Nicolette van Dam

Snoep en groente gescheiden houden

Kinderen door snoepjes kennis laten maken met groente en fruit dus. Maar dat is nog niet zo makkelijk. "In 2018 heb ik met collega's een experiment uitgevoerd waarbij we van groente verschillende soorten snoep wilden maken", vertelt chefkok Bart de Gans aan EditieNL. "We hebben van gele paprika spekjes gemaakt en zure matten van komkommer. We wilden zo kijken of kinderen groente zouden eten als we het presenteerden als snoep."

Wat bleek? "De kinderen vonden het helemaal niks", zegt de chefkok. "Het is gewoon heel moeilijk om dit te presenteren als snoep." Het zou kunnen verklaren waarom groentesnoepjes uiteindelijk toch meer snoep worden dan echte groente. "Je kan snoep en groente beter gescheiden houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore