Ga naar de inhoud
Spotify

Shuffleknop verwijderd bij nieuw album Adele: 'De volgorde vertelt iets'

Adele-fan Adam Bazuin Beeld © EditieNL

Muziekstreamingsdienst Spotify heeft bij het nieuwste album van Adele, 30, de shuffleknop verwijderd. Dat gebeurde na een verzoek van de zangeres zelf. Met de knop kun je nummers uit een album op willekeurige volgorde afspelen, maar dat wilde de zangeres voorkomen. Moeten we die shuffleknop laten zitten of zijn we beter af zonder?

Spotify gaf dus gehoor aan het verzoek, tot vreugde van Adele. Ze reageert via haar Twitter: "We maken onze albums niet zonder reden met zoveel zorg en denken ook niet voor niets na over de liedjesvolgorde. Onze kunst vertelt een verhaal en die verhalen moeten beluisterd worden zoals ze bedoeld zijn. Dankjewel voor het luisteren, Spotify."

Verhaal vertellen

Volgens Adele-fan Adam Bazuin is het een goed idee dat die shuffleknop in de ban is gedaan bij het nieuwe album van de zangeres. "Het album van Adele vertelt een verhaal", zegt hij tegen EditieNL. "Het eerste nummer van het album gaat over het afsluiten van haar oude relaties en aan het eind van dat nummer zegt ze: nu ben ik er klaar voor. Dan begint de rest van het album." 

Spotify
Lees ook:
Spotify schrapt shuffle-knop bij albums na verzoek Adele

Bazuin vindt dat het album van zwaar naar licht gaat. "Aan het eind merk je dat de nummers positiever worden en hoor je ook zinnen als 'Hold on'. Die gaan bijvoorbeeld over het openstaan voor een nieuwe liefde en van zichzelf leren houden." Doordat er zo'n duidelijk verhaal in zit snapt de fan dat Adele niet wil dat mensen gaan shufflen. "Om naar haar verhaal te luisteren is het belangrijk dat je de nummers in de juiste volgorde luistert." 

Sony
Lees ook:
Sony verbiedt gesprek met journalist die album Adele niet luisterde

Hitjescultuur

Ook Arjan Snoeijer van platenwinkel Minstrel Music vindt dat je een album het best kunt luisteren in de bedoelde volgorde. "Ik denk dat een muziekalbum hetzelfde is als een kunstwerk of schilderij. Het is opgebouwd als geheel", zegt hij. "De artiest denkt na over de volgorde en welk verhaal hij of zij ermee wil vertellen."

Eindelijk:
Lees ook:
Eindelijk: Spotify kan nu songteksten bij veel liedjes tonen

Dat de mogelijkheid om te shufflen er überhaupt is – bij bijvoorbeeld cd's en apps als Spotify – heeft volgens Snoeijer te maken met de hitjescultuur. Bij platen is dat anders. "Platenliefhebbers draaien een plaat meestal van A tot Z. Daarom denk ik dat zij ook meer de muziek en het album beleven." Al is het bij een plaat ook iets moeilijker om te shuffelen op een specifiek nummer. "Je moet dan de naald verplaatsen en zoeken op de groeven." 

'Inspiratiebron'

Of die shuffleknop er nou wel zit of niet: Bazuin blijft vooral lekker naar Adele luisteren. "Ik word heel blij van haar muziek. Natuurlijk zijn sommige nummers erg zwaar en vol heftige dingen, maar ik denk dat het voor veel mensen erg herkenbaar kan zijn", zegt hij. "Daardoor is haar muziek een mooie inspiratiebron voor veel mensen."