Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Tekort aan lijkschouwers dreigt: 'Weinig geneeskundestudenten kiezen ervoor'

20 november 2021 14:21 Aangepast: 20 november 2021 14:26
Julia van den Oever (rechts), geneeskundestudent

Er dreigt een groot landelijk tekort aan forensisch artsen die de doodsoorzaak achterhalen wanneer iemand een niet-natuurlijke dood is gestorven, zoals bij een verkeersongeval, zelfdoding of moord. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Wat maakt het werk zo onaantrekkelijk?

Momenteel zijn er zo'n 175 forensisch artsen in Nederland. Ongeveer veertig procent daarvan gaat binnen de komende tien jaar met pensioen. Tegelijkertijd is er een lage instroom van nieuwe studenten. Ook de 22-jarige geneeskundestudent Julia van den Oever ziet het beroep niet zitten. "Het is wel een vak dat spannend klinkt, maar ik ben geneeskunde gaan studeren om mensen te helpen en hun kwaliteit van leven te optimaliseren", vertelt ze aan EditieNL.

Niet populair

Het achterhalen van een doodsoorzaak is niet het eerste waar Julia aan dacht toen zij geneeskunde ging studeren. "En ik denk dat veel studenten daar ook zo over denken." Volgens haar is de hele publieke gezondheidszorg niet populair onder studenten. "Dan moet je denken aan forensische geneeskunde, bedrijfsartsen, jeugdartsen en verzekeringsartsen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trotse geneeskundestudent Orwa helpt mee in het ziekenhuis: 'Ik leer best veel'

Naast haar studie is Julia dagelijks bestuurslid bij De Geneeskundestudent, de landelijke belangenbehartiger van geneeskundestudenten. "Uit ons onderzoek van het afgelopen jaar blijkt dat slechts 0,8 procent van de geneeskundestudenten wil specialiseren binnen de publieke gezondheidszorg."

Volgens Julia komt dit door het feit dat je tijdens de opleiding vooral wordt blootgesteld aan de zorg in het ziekenhuis en bij de huisarts. "De publieke gezondheidszorg krijgt naar verhouding veel minder aandacht. Al is er wel een verandering gaande."

Meer aandacht

Het onderwerp krijgt namelijk inmiddels meer aandacht op de meeste universiteiten. "We hebben de mogelijkheid gehad om er een keuzevak over te volgen, daar was toen veel animo voor." Het wordt volgens de student dus wel als een interessant en spannend beroep gezien. "Maar om het daadwerkelijk te gaan doen, die keuze maken veel studenten toch niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een geneeskundestudent die meekijkt bij het doktersbezoek: 'Ze kan alles uitleggen'

Dat de instroom van nieuwe lijkschouwers is afgenomen, merkt ook Guido Reijnen, forensisch art en voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap. "Het werken bij de GGD is niet altijd even populair onder artsen", vertelt hij aan EditieNL. "Het is een geldkwestie, het salaris bij de GGD is zo'n drie keer lager dan het salaris van een specialistische arts in een ziekenhuis."

Daarnaast is het een stukje onbekendheid. Reijnen merkt dat opleidingen er meer aandacht aan besteden, maar dit is volgens hem niet genoeg. "Ook de financiering is een probleem. Op dit moment krijgen mensen die van de opleiding afkomen geen vast contract. Dat moet anders."

Divers werk

Maar waarom zouden studenten eigenlijk voor dit vak moeten kiezen? Vooral de diversiteit van het beroep maakt het leuk voor Reijnen. "Je komt echt op plekken waar de gemiddelde Nederlander niet komt, want mensen kunnen nou eenmaal overal doodgaan: in een zwembad, in het verkeer en ook in het geval van een misdrijf kom ik soms op plekken waar journalisten heel graag zouden zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle studenten Radboud Universiteit krijgen vak duurzaamheid

Zijn werk is iedere dag anders. "Ik weet 's ochtends nooit waar ik die dag mee bezig ga zijn. Het is heel anders dan een baan in het ziekenhuis op dat gebied. Ik weet niet waar ik over een uur ben." En of het werk te luguber is? "Soms, maar absoluut niet te."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore