Supporters niet toegestaan

Stadionspeaker in een leeg stadion: 'Je hoopt op een reactie die je niet krijgt'

19 november 2021 16:18 Aangepast: 19 november 2021 16:23
Jack Mühren, stadionspeaker bij FC Volendam

Bij voetbalwedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen de komende weken geen fans aanwezig zijn. De tribunes zijn dit weekend dus leeg en spelers worden niet toegejuicht. Ook de stadionspeakers hebben last van de afwezigheid van de supporters. Hoe moeilijk is het voor hen om enthousiast te blijven?

In verband met de coronamaatregelen mogen er geen supporters aanwezig zijn bij de voetbalwedstrijden. Een flinke domper voor Jack Mühren, stadionspeaker bij FC Volendam. Aankomend weekend zal voor hem niet de eerste keer zijn dat hij voor een leeg stadion staat. "Ik vind het ontzettend rot", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Profclubs gruwelen van weer voetballen zonder publiek

"Ik doe het echt voor het publiek, dat heb je nu niet." Als stadionspeaker probeert Mühren het stadion als het ware te laten zweven. "Dat springt dan ook over op de spelers, die krijgen daar vleugels van. Je doet het nu alleen voor de mensen van bestuur. Je hoopt op een reactie, maar die krijg je niet. Het is gewoon niet vergelijkbaar met een gevuld stadion."

Gastheer

Toch gaat Mühren niet met tegenzin naar het stadion. "Ik ben ook supporter." De manier waarop hij zijn werk doet is dus ook niet veranderd. "Ik ben normaal ook niet zo erg van het harde schreeuwen."

Wat doet een stadionspeaker?

Stadionspeakers hebben verschillende taken. Allereerst lezen ze de opstellingen voor. Daarnaast vertellen ze wie er net heeft gescoord en in welke minuut. Ook verduidelijken ze de extra speeltijd, roepen ze wissels om en stellen ze het publiek op de hoogte van eventuele veiligheidsmaatregelen.

Een goede stadionspeaker heeft een goede en duidelijke stem en beseft dat hij de gastheer is, vertelt Peter Vader, schrijver van het boek De Stadionspeaker. "Ik heb het zeventien jaar gedaan bij PEC Zwolle. Je moet je heel goed realiseren dat jij de stem bent en invloed hebt", zegt hij tegen EditieNL.

Sfeermaker

Als stadionspeaker heb je invloed op de sfeer in het stadion. "Zowel in de positieve als in de negatieve zin", legt Vader uit. "Er zit veel meer achter dan alleen het oplezen van de opstelling. Het is belangrijk om bereid te zijn je neutraliteit te behouden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede en derde divisies willen ook zonder fans voetballen

Peter vader, auteur van 'De Stadionspeaker' Peter vader, auteur van 'De Stadionspeaker'

De stadionspeaker is een belangrijke schakel om de sfeer toch nog een beetje neer te kunnen zetten. Ook voor de televisie. "Door meer enthousiasme uit te stralen, kan je de speler toch ook iets enthousiasmeren. Het heeft gewoon iets."

Ritueeltjes

"Ik stond als speaker als een van de eerste echt op het middenveld", vertelt Vader. "Je hebt als speaker ook ritueeltjes. Ik liep op een gegeven moment altijd naar de middenstip. De spelers wilden telkens dat ik dat deed. Je knalt dan echt door het stadion heen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore