Onderzoek naar alvleesklierkanker

21 keer 21 kilometer: Sjoerd liep halve marathons voor goed doel

18 november 2021 17:57 Aangepast: 18 november 2021 18:01
Sjoerd tijdens zijn laatste halve marathon Beeld © Philip Mees

Het is een goed voornemen voor een nieuw jaar: een halve marathon lopen. Sjoerd van den Berg uit Haarlem deed er nog een schepje bovenop: in 2021 zou hij 21 keer 21,1 kilometer rennen. Met de uitdaging haalde hij geld op voor het goede doel. Deze week voltooide hij zijn missie. "De laatste waren wel pittig."

Rond de jaarwisseling besloot Sjoerd dat hij in 2021 iets leuks of grappigs wilde doen. Hij was een paar jaar daarvoor begonnen met hardlopen en had in 2020 al drie halve marathons gelopen. "Ik liep steeds vaker lange afstanden", vertelt hij aan EditieNL. Zo ontstond het idee om in 2021 dan 21 halve marathons te lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Addie gaat bijna 500 kilometer hardlopen: 'Mensen verklaren me voor gek'

"Ik wilde gewoon fit zijn en meer sporten", zegt Sjoerd. Maar al snel besloot hij dat hij zijn actie wilde koppelen aan een goed doel. Hij koos voor de organisatie Support Casper, dat geld inzamelt voor onderzoek naar alvleesklierkanker. "Ik kende de organisatie van televisie, maar het was een doel waar ik verder niet veel over hoorde. Het leek me daarom leuk om juist dat doel te kiezen. Het is een ziekte waar meer aan gedaan kan worden, maar dat kost geld."

Om de week

En zo begon Sjoerd begin dit jaar aan zijn uitdaging. Om de week liep hij een halve marathon. In de weken waarin hij geen lange afstand op het programma had staan, ging hij kleinere stukjes hardlopen. Hij liep alle halve marathons gewoon zelf, bij hem in de buurt. 

"In het begin ging het prima. Ook in de zomer nog wel, want dan heb je meer vrije tijd en is het 's avonds lichter", vertelt de hardloper. "Maar de laatste paar waren wel pittig. Het werd steeds meer 'moeten' en dan is de lol er een beetje af. Ook qua planning werd het lastig: het was een drukke periode en dan moet je ook nog 'even' een halve marathon lopen."

Sjoerd en zijn vader, die de laatste kilometers meefietste Sjoerd en zijn vader, die de laatste kilometers meefietste

Toch lukte het Sjoerd, ook nog eens zonder blessures. Deze week liep hij zijn 21e marathon. De finish daarvan was op het plein van de basisschool waar hij werkt. "Ik werd echt aangemoedigd, ook stonden er vrienden en familie langs de weg." 

Geen marathon

Sjoerd wist tot nu toe ruim 4500 euro in te zamelen. "Het ging harder dan ik had gedacht", zegt de leerkracht. "Het zijn zo'n 200 donateurs. Daar heb ik het ook met mijn leerlingen over gehad: dat kleine beetjes bij elkaar veel kunnen zijn."

Nu hij zijn doel heeft behaald, laat hij zijn hardloopschoenen even tot rust komen. "Ik blijf wel hardlopen, maar de komende weken even geen halve marathons." En een hele marathon? "Dat lijkt me wel heel ver. Maar je weet het nooit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore