Gluren bij de buren of wegdromen bij miljoenenhuizen. Of we nou wel of niet op zoek zijn naar een woning, we scrollen maar wat graag door Funda. De site bestaat twintig jaar, maar blijft onverminderd populair. Sommige mensen kun je dan ook wel Funda-verslaafd noemen. Joran van Heerde (37) uit het Gelderse Brummen is zo iemand: "Ik kijk er zo'n vijf keer per dag op."
Al zeker tien jaar scrolt Joran fanatiek door Funda. Op dit moment woont hij samen met zijn vrouw bij zijn schoonmoeder in huis, wachtend op de oplevering van het huis dat ze onlangs gekocht hebben via de site. "Dat gebeurt in april. In feite hoef ik dus niet meer op Funda te zitten, maar dat doe ik nog wel."
Gluren bij de buren
Joran vindt het leuk om te kijken wat voor huizen er aangeboden worden. "Ik kijk dan in een straal van dertig kilometer om mijn huis naar wat er allemaal aangeboden wordt", vertelt hij. Hij laat de minimum- en maximumprijs bij het zoeken leeg. "Dat ik bepaalde woningen niet kan betalen, maakt mij niet uit."

Joran wordt vooral door nieuwsgierigheid naar de huizensite gedreven. "Soms kijk ik zelfs zover als Friesland. Niet dat ik daar ooit ga wonen, maar ik ben gewoon benieuwd", zegt hij. "Of ik gluur bij de buren. Dan kijk ik hoeveel een soortgelijk huis in de buurt waard is, of wat ik voor dezelfde prijs ergens anders kan krijgen."
Huizenmarkt hectischer
Joran is niet de enige: een op de vier Nederlanders bezoekt de site minstens een keer per week. In totaal krijgt Funda gemiddeld vijf miljoen bezoekers per maand. Daarvan scrollen genoeg mensen dus voor hun lol door de huizen, anderen zijn natuurlijk wel echt op zoek naar een woning. "Het heeft de markt wat hectischer gemaakt. Je reageert en kan de volgende dag al langs. Soms ben je al te laat voordat je hebt kunnen reageren", zegt Hans Koster, hoogleraar economie en vastgoed aan de VU.

Toch heeft de website ons volgens de hoogleraar ook veel gebracht. "Mensen kunnen in één oogopslag alles zien. Vroeger moest je een flink aantal makelaars langs om een huis te vinden", legt hij uit. "We kunnen niet meer terug naar een situatie zonder Funda."
Zelfs in de woningmarktgekte heeft de site in zijn ogen nog nut. "Het is nog steeds handig dat je huizen kan vergelijken. Ook zorgt het dat je zelf kennis vergaart en niet afhankelijk bent van de makelaar om die informatie te krijgen."