Ga naar de inhoud
Formatiedocument vergeten

De aantrekkingskracht van een geheim document: 'Het is een drang'

Verslaggever Maarten test uit of mensen een vertrouwelijk document inkijken Beeld © EditieNL

Een eerste, geheime versie van een document dat de VVD en CDA opstelden voor de formatie is op straat komen te liggen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers liet het document per ongeluk achter in de trein, waar iemand het vond en doorspeelde aan de Volkskrant. Hoe verleidelijk is het om een geheim document te lezen?

"Het stomste wat je kan overkomen", liet Segers vandaag weten in een bekentenis op Twitter. Het document dat hij in de trein vergat, werd geschreven op 26 september door 'een vertegenwoordiging van de fracties van VVD en CDA'. Volgens informateur Remkes heeft het uitlekken van de stukken geen invloed op het huidige proces en kan het iedereen gebeuren.

Nieuwsgierigheid

Maar als je zo'n geheim document vindt, wat zorgt er dan voor dat je het wil lezen? Simpelweg nieuwsgierigheid, zegt neurowetenschapper Chantal van den Berg. "Dat heeft alles te maken met het feit dat we complete informatie willen zien", legt ze uit. "Als je een glimp ziet, wil je toch alles weten."

CU-leider
Lees ook:
CU-leider Gert-Jan Segers liet formatiedocument in trein liggen

Daar is ook onderzoek naar gedaan, waarbij mensen bepaalde beloningen kregen als ze informatie eerder kregen of juist niet. "Mensen kozen voor de kleinere beloning, zolang ze het maar eerder konden zien", aldus de neurowetenschapper.

Mensen zijn zelfs bereid om te betalen om informatie eerder te krijgen. "Zolang ze daardoor maar compleet zijn", zegt Van den Berg. "Als mensen een kraslot hebben, willen ze het bijvoorbeeld ook direct weten en kunnen ze niet wachten met kijken of ze prijs hebben. Het is een drang, je kunt dat vergelijken met eten en voorplanten."

EditieNL-verslaggever Maarten test vandaag uit of mensen een vertrouwelijk document inkijken als ze het op straat vinden. De resultaten zie je om 18.15 uur in EditieNL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore