Ga naar de inhoud
Inspiratie

Je kat goed op de foto? Dierfotograaf Jolanda geeft tips in boek

Jolanda Boekhout met haar kat Teddy Beeld © Jolanda Boekhout

Kattenfoto's, ze scoren goed op het web. Al zal elke katteneigenaar weten dat het niet altijd even makkelijk is om je dier leuk op de foto te zetten. Daar heeft de 57-jarige Jolanda Boekhout uit Zeeland nu een boek over geschreven: Poes poes poes! Er staan tips en inspiratie in, maar ook wil Jolanda meegeven dat je absoluut geen dure camera nodig hebt om leuke foto's van je huistijger te schieten.

In 2012 gaf Jolanda – dierfotograaf van beroep – een workshop dierfotografie bij een Amerikaans platform. Vijf jaar geleden vertaalde ze dat naar het Nederlands, waarop een vriendin haar vroeg wanneer er nou eens een koffietafelboek kwam. "Normaliter fotografeer ik dieren bij mensen thuis. Dat is leuk om te doen, maar tijdens de lockdown bedacht ik een nog leuker idee."

Dat bleek het kattenfotografieboek te zijn. Het idee voor dit boek ontstond mede naar aanleiding van een project uit 2014. "Toen heb ik mijn eigen katten iedere dag, gedurende een jaar, gefotografeerd", vertelt Jolanda. Haar partner vroeg eerst of dat een goed idee was, want hoe interessant is zo'n kattenleven nou? "Maar het is nooit saai geweest, ze hebben echt een leuk leven." 

Ooghoogte

Jolanda koos doelbewust voor kattenfotografie omdat haar persoonlijke interesse daar ligt. Wat ook meehelpt is dat ze zelf vier katten heeft. Haar gouden tip voor het fotograferen van je dier is beginnen op ooghoogte. "Ga op je knieën zitten of desnoods op je buik liggen en nader je kat heel langzaam." Daarnaast heeft ze nog wat andere belangrijke tips. "Heb geduld, schiet veel foto's en oefen vaak." 

Er zijn ook dingen die je volgens Jolanda beter niet kunt doen als je een paar leuke kiekjes van je kat wil schieten. "Pak hem niet vast en dwing hem niet tot iets wat-ie niet wil als-ie geen zin meer heeft in poseren of iets met je doen", zegt ze. "Dan ga je een andere keer verder."

Details

Hoewel katten door hun eigenwijze aard niet altijd even makkelijk zijn om leuk op de foto te zetten, vindt Jolanda het alsnog leuk om ze te fotograferen. "Wat zo leuk is aan katten zijn details. Hun uitgestrekte poten als ze liggen te slapen, of als je al die mooie haartjes ziet. Maak je een close-up van het gezicht, dan zie je het neusje en snorharen. Details waar je voor gevallen bent."

Eén van de katten waar de fotograaf zelf ooit voor viel, was een lapjeskat die inmiddels overleden is. "Ze had een rood hartje op haar oor in het puntje. Dat had ik in het begin niet door", zegt ze. "Dat is zo mooi, dat je door foto's met een nieuwe blik naar je kat kijkt."

Oproepen van gevoel

Het oproepen van gevoel is dus misschien wel hét geheim van een goede kattenfoto. "Dat ik m'n adem inhoud en denk: dat is mooi. Of dat ik denk: dat is hij of zij echt." Volgens Jolanda hoeft een foto technisch gezien dan ook niet perfect te zijn. "Blackie, één van mijn katten, is onwijs gefocust op snoepjes. Ik hield hem weleens een brokje voor en dan ging hij op z'n achterpoten staan om het brokje te pakken. Dat is moeilijk om scherp vast te leggen, maar het is wel een bepaalde herinnering: dat is voor mij Blackie."