Thierry Baudet verdient goed met de verkoop van zijn boeken. Uit onderzoek van Nu.nl blijkt dat de politicus er vorig jaar meer dan 85.000 euro mee verdiende, inkomsten die hij niet opgegeven zou hebben. Baudet is lang niet de enige politicus met een boek. Bijna elke politieke leider is ook schrijver. Wie leest die boeken?
De lijst met politici die ooit een boek hebben geschreven is lang. "Op de eerste plaats is dat ijdelheid", zegt politicoloog Teun van den Elzen. "Het is een manier om te profileren, bijvoorbeeld in de aanloop naar de verkiezingen. Het is een manier om aan de talkshowtafels te komen." En echte schrijvers? Dat zijn ze lang niet allemaal. "In veel gevallen is er een ghostwriter."
Niche
De bedoeling van veel van die boeken is om persoonlijkheid en plannen uiteen te zetten. "Je zag het met Pim Fortuyn en zijn boek 'Puinhopen Paars'. Er gaat een signaal van uit dat je ideeën hebt die je in boekvorm op papier hebt weten te zetten. Het maakt je iets belangrijker."
Verdienen met boek
Kamerleden moeten inkomsten uit nevenfuncties opgeven. Zo weten we dat Jesse Klaver met zijn boek 'De mythe van het economisme' vorig jaar 83 euro verdiende, Kees van der Staaij 76 euro met 'Goede gesprekken' en dat Pieter Omtzigt niet wil zeggen wat 'Een nieuw sociaal contract' opbracht, maar dat hij het bedrag heeft gedoneerd.
Bron: Register Nevenfuncties

Maar bereiken politici ook echt mensen met hun boeken? "Een klein clubje is zo enthousiast dat ze hun eigen ideeën bevestigd willen zien worden in boekvorm. Het is erg niche", aldus Van den Elzen. "Het was ook lang zo dat je het boek van Pechtold kreeg als je lid werd van D66. Dat geeft wel aan hoe goed het boek verkoopt, als ze het gratis weggeven."
Baudet is daar volgens de politicoloog een uitzondering in. "Zijn boeken verkopen wel goed. Hij heeft een hele trouwe aanhang", zegt hij. "Het zegt ook iets over de achterban: deze mensen zijn fan."
Preken voor eigen parochie
Maar veel van deze boeken bereiken dus geen groter publiek, weet ook Bart Jansen van boekhandel Verkaaik in Gouda. "Het is toch vaak preken voor eigen parochie", vertelt hij aan EditieNL. "Ik heb Lodewijk Asscher in de winkel gehad. Hij gaf een praatje, toen verkocht het wel. Maar nu verkoop ik daar helemaal niets meer van."
Boeken van politici zijn vooral populair vlak nadat ze uitkomen. "Pieter Omtzigt en Thierry Baudet zijn de uitzonderingen, die verkoop ik veel", zegt Jansen. "Maar het is verder nooit dat deze boeken veel of vaak verkocht worden."