Ga naar de inhoud
Neutraal nummer

Hoe doorsnee is Every Breath You Take? 'Voor 's ochtends maar ook 's avonds'

Domien Verschuuren Beeld © EditieNL

Je kan ermee opstaan of ermee naar bed gaan. Het nummer Every Breath You Take van The Police is volgens Deense wetenschappers een van de meest doorsnee liedjes ooit gemaakt. De hit uit 1983 blijkt namelijk geschikt om op alle momenten van de dag te draaien. Dat is zeker niet bij alle nummers het geval.

De onderzoekers analyseerden streamingdata van Spotify om in kaart te brengen hoe onze muziekvoorkeuren afhangen van het moment van de dag. Ze kwamen er onder meer achter dat we 's ochtends veel rustige nummers luisteren en dat de middagen vooral worden gedomineerd door drukkere nummers.

Maar sommige nummers zijn dus geschikt voor elk dagdeel, zoals Every Breath You Take. Qmusic-dj Domien Verschuuren snapt dat wel. "Ik vind het een heel goed liedje, het is een van mijn favorieten. Ik zet het ook in mijn vrije tijd op", zegt hij tegen EditieNL. "Het heeft een lekkere drive en een herkenbare, meezingbare hook, zoals dat heet."

Domien noemt de hit 'een nummer waar je bij thuiskomt'. "In de ochtend denk je: lekker wakker worden. En 's middags: ik zing lekker mee." Maar doorsnee moeten we Every Breath You Take niet noemen als het aan de dj ligt. "Het is een lelijke naam, het maakt iets saai en grijs en dat is het niet. Het is blijkbaar prettig om te horen."

Scoort goed

Domien legt uit dat er bij Qmusic heel zorgvuldig wordt gekeken naar wat er op welk moment wordt gedraaid. "Daar doen we onderzoek naar, we luisteren naar wat luisteraars willen." En dat zorgt ervoor dat je ook bij Qmusic niet de hele dag dezelfde soort muziek hoort. "Je hoort verschil tussen 's ochtends en 's avonds. We draaien veel uit de top 40, maar sommige nummers zijn pittig dus die draaien we pas wat later op de dag", aldus de dj.

Waarom
Lees ook:
Waarom we songteksten beter onthouden dan titels en artiestennamen

Maar The Police zou je zomaar op alle momenten van de dag kunnen horen. "Het nummer scoort ook bij de luisteraars van de radiozender na al die jaren nog goed", zegt Domien.

Heel persoonlijk

Toch is het volgens cognitief neurowetenschapper Fleur Bouwer geen exacte wetenschap. "Er is een sample met miljarden liedjes genomen voor het onderzoek. Over het algemeen kun je zeggen dat je 's ochtends bijvoorbeeld meer zin hebt in een rustig liedje", aldus Bouwer. "Muziek blijft natuurlijk wel heel persoonlijk, dus dat betekent niet dat er geen mensen zijn die aan het begin van de dag zin hebben om een hard liedje op te zetten."

Every Breath You Take is door de onderzoekers vooral als voorbeeld genomen, want er zijn wel meer 'neutrale' liedjes. "Het is niet zo dat het uit het onderzoek is gerold als het meest doorsnee nummer ooit", zegt Bouwer. "Het scoort wel heel neutraal op alle factoren die werden meegenomen. Zo is het niet een heel zacht liedje, maar ook niet heel hard."