Nieuwe coronamaatregelen

Van 2G naar tweedeling: 'Ontevredenheid over regels neemt toe'

13 november 2021 16:26
Paul van Lange, sociaal psycholoog

Bij hun persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen vertelden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteren dat de 2G-regel in de nabije toekomst zal worden ingevoerd. Daardoor kan het leven van ongevaccineerden knap lastig worden.

De 2G-regel houdt in dat een persoon pas een QR-code krijgt in de CoronaCheck-app wanneer hij of zij is gevaccineerd of genezen van het coronavirus. Testen is dus geen optie meer. De vaccinatiegraad in Nederland van mensen boven de 12 ligt volgens het RIVM op ruim 82 procent. Dat betekent dat zo'n 18 procent ongevaccineerd is.

Zwemmen zonder QR

Voor deze mensen biedt Age de Jong, manager van Aquacentrum Den Helder, een oplossing. Hij heeft namelijk het buitenbad opengesteld voor iedereen die geen QR-code heeft, zodat ook zij kunnen zwemmen. "Wij willen dat iedereen bij ons terecht kan, QR-code of niet", vertelt hij aan EditieNL.

Op zaterdagochtend wordt het buitenbad opengesteld voor iedereen die hier gebruik van wil maken. "Mensen moeten dan wel via buiten naar het bad gaan, zich daar omkleden en ook weer via buiten het bad verlaten. Ook mogen er maximaal drie personen per baan zwemmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2G-beleid voor horeca en evenementen: waarom zou deze maatregel werken?

Op die manier houdt het zwembad zich volgens De Jong aan de coronaregels. "Plus dit is de beste ventilatie die er is, want het is in de buitenlucht. En de mensen zijn er hartstikke blij mee. Ze kunnen hier even het verstand op nul zetten en lekker bewegen."

3G wordt 2G

Dit zwembad is er dus voor iedereen, maar door de 2G-regel kan er een tweedeling ontstaan tussen de gevaccineerden en ongevaccineerden, denkt sociaal psycholoog Paul van Lange. "Ik denk dat het wel zo is dat er ontevredenheid heerst. Bij ongevaccineerden zal die ontevredenheid toenemen", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport gered door 2G? 'We hebben een paar annuleringen gehad'

De afgelopen dagen zag hij dat de steun voor de 2G-regel toenam. "De meerderheid bepaalt toch de norm. Die steun komt ook mede door het buitenland, daar zijn ze er nu ook mee bezig. Dat maakt het makkelijker voor onze regering om het te verantwoorden."

Buitensluiten

"In zekere zin kun je beargumenteren dat de 2G-regel ook de ongevaccineerden beschermt." Deze groep voelt zich volgens Van Lange buitengesloten. "Dat is een heel sterk effect. Ook als minderheid kun je heel sterk zijn en ook extremer worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie met stenen en vuurwerk bekogeld na coronapersconferentie

Bij een deel van deze mensen kan de 2G-regel voor weerstand zorgen, denkt epidemioloog en psycholoog Esther Metting. "Vooral bij de mensen die het echt weigeren. De mensen die laks zijn, heb je wel over de streep nu", vertelt ze aan EditieNL.

Maar anderen zijn niet zo snel overtuigd door de 2G-regel. "Mensen stimuleren om te vaccineren is dan de langetermijnoplossing. Je moet inzetten op een goede vaccinatiestrategie." Daarnaast is begrip tonen voor ongevaccineerden belangrijk. "Je moet niet alleen maar ingaan op straf en negatieve consequenties. Anders druk je mensen helemaal in een groep."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore