Voetbalclub Paris Saint-Germain

Voetballer laat teamgenoot mishandelen: hoe ga je om met onderlinge jaloezie?

12 november 2021 11:59 Aangepast: 12 november 2021 12:35
Kheira Hamraoui (links) en Aminata Diallo (rechts) Beeld © ANP foto

Jaloezie heeft tot geweld geleid bij de Frans voetbalclub Paris Saint-Germain. De speler Aminata Diallo zou twee mannen op haar teamgenoot Kheira Hamraoui hebben afgestuurd om haar te mishandelen, zodat ze zelf meer zou kunnen spelen. Concurrentie in de sport en op de werkvloer is heel normaal, maar hoe voorkom je dat je doorschiet in de jaloezie?

Diallo wordt verdacht van het laten uitvoeren van een gewelddadige aanval op Hamraoui. Ze zou twee gemaskerde mannen op Hamraoui hebben afgestuurd. Deze mannen hebben haar uit haar auto gesleept en sloegen haar met een ijzeren staaf op haar benen. Diallo is in Versailles opgepakt door de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalster PSG vast na aanval gemaskerde mannen op ploeggenote

Dit incident binnen de Franse voetbalclub is niet de eerste. Een bekend voorbeeld uit de kunstschaatswereld is Tonya Harding, die het had gemunt op haar rivaal Nancy Kerrigan en haar te mishandelen. In 2018 raakte de Zuid-Afrikaanse triatleet Mhlengi Gwala bijna zijn beide benen kwijt toen drie mannen hem aanvielen met een kettingzaag, zodat hij niet meer mee zou kunnen doen aan het nationaal kampioenschap.

Motiveren of concurreren

Jaloezie in de sportwereld komt vaak voor, weet oud-tophockeyer Kim Lammers. "Een concurrent kan je beter maken en je motiveren, maar dat is niet altijd makkelijk", vertelt ze aan EditieNL. "Het kan mensen ook onzeker maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stop met je schamen voor jaloerse gevoelens: oorzaak en nut van jaloezie

Oud-tophockeyer Kim Lammers Oud-tophockeyer Kim Lammers

Dit maakte Lammers in haar eigen carrière ook mee. "In de tijd dat ik wat jonger was kwamen Ellen Hoog en Naomi van As ineens bij de selectie van het Nederlands elftal. Dan kan je je laten afleiden en speel je soms ook hardere duels dan normaal."

Teamspeler

Ook oud-tophockeyer Minke Booij ziet wat jaloezie voor effect kan hebben in de sportwereld. "De concurrentiestrijd hoort bij sport", vertelt ze aan EditieNL. "Hoe je omgaat met concurrentie heeft vooral met jezelf te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaloezie, ergernis en competitiedrang: heb jij een vijand op je werk?

Volgens haar moet je uitgaan van je eigen kracht. "Je wordt dan misschien jaloers op wat een ander kan. Dat vind ik wel een beetje lastig. Dit is afgunst", legt ze uit. "Het benijden van iemand anders is normaal. Als je een goede teamspeler bent, dan wil je dat het team excelleert."

Transparantie

Ook op de werkvloer is jaloezie een probleem dat vaak voorkomt, weet HR-deskundige en arbeidspsycholoog Floris van Emmerik. Je kunt volgens hem onderscheid maken tussen twee soorten. "Als het irrationeel is gaat het om gevoelens van onzekerheid. Maar bij rationele jaloezie gaat het erom dat iemand iets krijgt wat jij wil", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 100 vertrouwenspersonen zien racisme op de werkvloer

Om hier iets tegen te doen moeten werkgevers transparant zijn over beslissingen. "Op die manier laat je duidelijk weten waarom je een bepaalde beslissing hebt genomen. Vervolgens is het ook zaak om objectief te zijn en mensen geen voorrang te geven. Het voeren van open gesprekken kan helpen."

Als werkgever kun je jaloezie voorkomen door bijvoorbeeld individuele bonussen te vervangen door groepsbonussen. "Je wordt zo als het ware gedwongen om met elkaar samen te werken."

Erkenning

Wat je als werknemer kunt doen is het erkennen van het gevoel. "Het is een biologisch gevoel van de evolutie. Misschien ga je door de jaloezie en afgunst wel harder je best doen. Je zet het dan om in een positieve actie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Oudere zus is heel erg jaloers op haar zusje'

Mocht je merken dat iemand anders ten onrechte de voorkeur krijgt, dan kun je het aan de kaak stellen. "En als de ander of de werkgever dan niet goed reageert, dan moet je zorgen dat je andere opties hebt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore