Ga naar de inhoud
Onderzoek Voedingscentrum

Koelkast staat vaak te warm: 'Kan salmonella of listeria veroorzaken'

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum Beeld © EditieNL

Weet jij hoe koud jouw koelkast is? Het kan zomaar eens zijn dat de temperatuur te hoog ingesteld staat. Volgens onderzoek van het Voedingscentrum is dit bij twee op de drie Nederlanders ongemerkt het geval. Dat is kwalijk, want een te warme koelkast kan tot voedselvergiftiging leiden.

Aan het onderzoek deden duizend Nederlanders mee, waarvan er 536 deelnamen aan meettesten in hun koelkasten. De gemiddelde temperatuur die werd waargenomen is 5,6 graden, terwijl vier graden eigenlijk de perfecte temperatuur is. 

Salmonella en listeria 

De koelkast moet zo koud staan om twee redenen, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. "Ten eerste de voedselveiligheid. Als je een bacterie in je eten hebt dan is vier graden de perfecte manier om ervoor te zorgen dat die niet doorgroeit." Boven de zeven graden kan een bacterie dat wel. "De tweede reden is dat het eten bij een lagere temperatuur minder snel bederft. Dus ook in de strijd tegen voedselverspilling is vier graden perfect."

Broertje
Lees ook:
Broertje salmonella maakt opmars: pas op met rauwe kip

Vooral voor het tegengaan van bacteriën is de aangeraden temperatuur dus erg belangrijk. Anders kun je bijvoorbeeld een listeria- of salmonellabacterie oplopen. "Mensen die er gevoelig voor zijn – zoals zwangere vrouwen, ouderen en kinderen – kunnen daar zelfs voedselvergiftiging van krijgen." 

Verwarring

Er is een reden waarom onze koelkasten vaak op een te hoge temperatuur staan. "Vroeger, en dan praten we over flink wat jaren geleden, was zeven graden de normtemperatuur. Dat zie je nog terug in supermarkten, maar dat is eigenlijk een beetje verouderd", zegt Van der Vossen. "Je ziet dan ook dat jongere deelnemers van het onderzoek vaker weten dat vier graden beter is." 

Meer
Lees ook:
Meer meldingen voedselvergiftiging, minder vaak boetes

Even de temperatuurknop omlaag zetten, zou je dus denken, maar dat kan nog best verwarrend zijn. "Je hebt bijvoorbeeld een schakelaar of draaiknop in je koelkast. Die draaiknop gaat vaak tot zeven of acht, en daarvan kan je denken dat het gaat om de temperatuur. Dat klopt niet. Hoe hoger het cijfer, hoe kouder je koelkast."

Je kunt de temperatuur het beste met een koelkastthermometer testen, door een glas water een nacht op de onderste plank te zetten en dan de temperatuur af te lezen, adviseert Van der Vossen. Ook een digitale thermometer in je koelkast kan namelijk een vertekend beeld geven. "Die meet vaak de lucht, maar die is niet hetzelfde als de temperatuur. Wat ook meespeelt is dat de temperatuur boven in de koelkast vaak warmer is dan onderin."  

Vlees en vis onderaan

Omdat er wat warmteverschil zit tussen de verschillende verdiepingen van je koelkast is ook de indeling van je koelkast belangrijk als je je eten zo lang mogelijk goed wil houden. "Warme lucht stijgt op en koude lucht is zwaarder, dus de onderste plank is kouder. De meest bederfelijke producten, zoals vlees en vis, zou ik dan onderaan zetten", zegt de voedselveiligheidsexpert. De bovenste plank is goed geschikt voor dranken en sauzen. En de groentela? Die spreekt natuurlijk voor zich. "Die is voor ongesneden groente en fruit."