Verkeerde kind gebaard

Verwisseling embryo's: zou het in Nederland kunnen gebeuren?

11 november 2021 17:19 Aangepast: 12 november 2021 08:57
Minke den Heijer denkt dat de pijn van de ouders nooit helemaal zal verdwijnen Beeld © EditieNL

Het is een horrorscenario, maar in de Verenigde Staten echt gebeurd: tijdens een ivf-traject zijn per ongeluk twee embryo's verwisseld. Twee koppels hebben maandenlang het verkeerde kind opgevoed. Hoe groot is de kans dat dit ook in Nederland gebeurt en wat zijn de gevolgen voor de ouders?

De schok bij de Amerikaanse ouders is groot. "We hebben onze baby nooit ter wereld zien komen of geknuffeld in de eerste seconden na de geboorte", vertelt een van de stellen geëmotioneerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fout van ivf-kliniek: koppel krijgt baby van ander stel

Dat kan een enorme impact hebben, vertelt Minke den Heijer, oprichter van Babykennis Academie, een bedrijf gespecialiseerd in zwangerschaps- en babypsychologie. "Tijdens de zwangerschap hebben ze al niet de kans gekregen om een band op te bouwen met elkaar. Dat hele beginstuk hebben ze gemist. Uit onderzoek blijkt dat baby's dan al reageren op de ouders. Deze Amerikaanse ouders hebben wel een band opgebouwd, maar met een ander kind. Dat is enorm traumatisch en pijnlijk."

Band opbouwen

Het is een pijn die nooit weg zal gaan, denkt Den Heijer. "Het zijn de kleine dingetjes zoals geur die ervoor zorgen dat ouder en kind een band opbouwen. Dat wil niet zeggen dat ze dat met hun eigen kindje na een paar maanden niet meer kunnen, maar het is wel een enorm gemis dat je die eerste kennismaking niet hebt meegemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homostel werd steeds geweigerd bij ivf-kliniek, maar nu veranderen de regels

De kans dat dit in Nederland voorkomt is nihil, zegt Annemiek Nap, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde. "Je kunt het nooit helemaal uitsluiten, maar het risico is echt verschrikkelijk klein. De protocollen zijn heel streng. Iedere cruciale stap die wordt gezet met een zaadcel, eicel of embryo wordt in Nederland gecontroleerd door minimaal twee mensen", vertelt ze aan EditieNL.

Bijna mis

Een paar jaar geleden ging het bijna fout bij het UMC in Utrecht toen eicellen mogelijk bevrucht waren met ander sperma dan dat van de beoogde vader. Het bleek achteraf niet zo te zijn, maar is wel een reden geweest om de protocollen extra aan te scherpen. "We zijn er continu alert op, want het zou de grootst mogelijke ramp zijn in het ziekenhuis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore