Instagramaccount

Inge en Janine hijsen zichzelf in gekke pakjes om bordspelletjes te reviewen

11 november 2021 11:07 Aangepast: 11 november 2021 14:14
Janine en Inge in ludieke outfits Beeld © Instagramaccount @pion_iers

Ludieke foto's en reviews van spelletjes, dat is waar het Instagramaccount @pion_iers van Janine Zuidema en Inge Kuipers uit bestaat. En het slaat aan, zo blijkt. De dames uit Bedum startten het profiel in februari en inmiddels telt het meer dan 3800 volgers. Er hangt volgens de twee nog een suf stigma rond bordspelletjes, dat is waarom ze hun recensies aanvullen met foto's die juist afwijken van de standaard. Tussen de bijen of kakkerlakken staan: niks is ze te gek.

Het idee voor het account ontstond midden in de coronapandemie, toen we door allerlei maatregelen meer op onszelf en ons eigen huishouden aangewezen waren. Janine: "Onze zoons zijn beste vrienden. Als we ze naar elkaar toe brachten merkten Inge en ik dat we veel gemeen hadden, waaronder onze liefde voor bordspellen. Toen zijn we veel spelletjes gaan spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De wereld achter het succes van bordspellen als 30 Seconds en Istanbul

Zo ontstond het idee om een spelletjesclub te beginnen of recensies te schrijven. "Mensen denken bij spelletjes vaak nog aan Rummikub of Scrabble, maar tegenwoordig is er zoveel leukers", vertelt Janine aan EditieNL. De dames willen ook andere mensen enthousiasmeren. Zelf hebben ze er een enorme passie voor omdat spellen uitdagen en prikkelen, maar ook verbindend werken. "In coronatijd kon je natuurlijk wat minder. Je kunt gaan netflixen, maar ook een spel spelen. Die bieden een stukje contact en verbinding in een digitale wereld."

Foto's tussen de bijen

Het enthousiasmeren van mensen proberen Janine en Inge door middel van reviews op hun Instagramaccount. Ze vertellen onder andere in hoeverre het spel te herspelen is, hoe het eruitziet en hoe de spelregels zijn opgeschreven. "Dan gaan we het spel spelen, soms met zijn tweeën en soms met ons gezin of vrienden", vertelt Janine. "Ook laten we weten voor wie het spel leuk is. Is het voor een bepaalde doelgroep interessant of juist helemaal niet?"

Inge en Janine Inge en Janine

Naast de recensies maken ze tegenwoordig ook ludieke foto's, geheel in het thema van het betreffende spel. Zo stonden de twee eens in oranje overalls in een gevangenismuseum, tussen de bijen bij een imker en bij een vliegschool. "We wilden dat ons account leuk is om naar te kijken en te volgen, ook als je niet in de spelletjeswereld zit", zegt Janine. "We zijn knettergek, heel creatief en niets is ons gek genoeg."

Toewijding

In zo'n Instagrampost zit dus best wat toewijding. Is dat wel te combineren met het dagelijks leven? "We hebben allebei een baan en kinderen. Sommige mensen zitten van zeven tot tien 's avonds Netflix te kijken. In die tijd schrijven wij een review of komen we met een nieuw idee." En wat betreft de foto's? "We kunnen gratis kleding lenen bij de Verkleedkeet in het dorp. Daar gaan we weleens 's ochtends heen en dan hebben we een fotograaf die soms drie foto's in één keer maakt. We weten het altijd goed te combineren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel gezelliger wordt het niet: de leukste bordspellen

De tijd die ze in het account steken is het dubbel en dwars waard, vindt Janine, want ze krijgen er veel energie voor terug. En het zorgt er ook nog eens voor dat hun Instagramcontent aanslaat. Inmiddels staat de teller op meer dan 3800 volgers. "Ik hoop dat het komt doordat mensen moeten lachen als ze op ons Instagramaccount kijken. We staan er niet altijd even knap op."

'We zijn geen influencers'

Geld verdienen Janine en Inge trouwens niet met het account. Maar: het kost ze ook niks. "Er wordt graag meegewerkt als we uitleggen dat we een locatie heel graag willen gebruiken voor een foto. Soms geven we een spel cadeau als iemand ons heeft geholpen." De spellen kosten ze overigens niks, want tegenwoordig krijgen de twee die opgestuurd van de uitgevers. "Die zijn altijd benieuwd wat we ervan maken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slimmer door 30 Seconds? 'Trucjes en algemene kennis nodig'

De spelletjesliefhebbers vragen zelf dus geen geld voor reviews. Dat doen ze heel bewust. "Sommige mensen van andere profielen – je gelooft het niet, maar er zijn heel veel reviewaccounts – vragen er wel geld voor, maar dat brengt een bepaalde druk met zich mee", vertelt Janine. "We willen de vrijheid voelen om een foto te maken wanneer wij dat willen en het eerlijk kunnen zeggen als we een spel niks vinden. We zien onszelf niet als influencers."

Spelletjestips

Het zou zomaar eens kunnen dat we in verband met corona tijdens kerst niet veel kunnen en mogen. Daarom wat leuke tips van Janine voor aan de kersttafel.

  • "MicroMacro is leuk voor gezinnen. Het is een hele grote plattegrond en je gaat op zoek naar de daders van een moord. Niet geschikt voor de allerkleinsten dus."
  • Ben je meer van de partyspellen met een groepje vrienden? "Dan is Valse Motten leuk. Je moet valsspelen, bijvoorbeeld door kaarten weg te moffelen. Leuk om achteraf te zien waar iedereen al die kaarten heeft gelaten."
  • Voor de vergevorderde spelletjesspelers raadt Janine De Verdwenen Ruïnes van Arnac – tevens haar absolute favoriet van het moment – aan. "Het is voor de mensen die het niet erg vinden om lang bezig te zijn met het uitpluizen van de spelregels."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore