'Er zijn heel veel luchtwegvirussen'

Kuch, kuch: hoestschaamte speelt op, waardoor komt dat?

10 november 2021 14:58 Aangepast: 10 november 2021 17:19
EditieNL-verslaggever Lonneke hoest erop los Beeld © EditieNL

We hoesten en proesten er weer op los nu het najaar is begonnen. En één hoest of nies kan angstige blikken van mensen om je heen ontlokken, want corona schiet al snel door het hoofd als oorzaak. Dat kan leiden tot hoestschaamte, maar waar komt die precies vandaan?

De schaamte is ontstaan door een combinatie van twee elementen, vertelt Ilona de Hooge, universitair hoofddocent bij Universiteit Wageningen. "Het ene element is het schaamtegevoel. Mensen schamen zich als ze in de ogen van andere mensen iets fout doen. Dat zit vooral in het hoofd van mensen", zegt ze tegen EditieNL. 

Het tweede heeft te maken met de actualiteit. "Als iets veel in het nieuws is of vaak het gesprek van de dag is, dan schamen mensen zich er nog sneller voor. Dat zit in de mens." En zo voelen we ons dus ongemakkelijk als we in deze periode moeten hoesten.

Huis-, tuin- en keukenverkoudheden

Een hoest of nies hoeft natuurlijk niet gelijk te betekenen dat je corona hebt, want er zijn nog een heleboel andere virussen die ervoor zorgen dat je gaat hoesten, legt huisarts Shakib Sana uit. "Dat zijn huis-, tuin- en keukenverkoudheden. Ook het normale griepvirus zorgt voor een hoest. Er zijn heel veel luchtwegvirussen." En er is een groep die relatief veel kans loopt om te gaan kuchen en niezen: "Mensen met kinderen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoestende werknemer weigert naar huis te gaan, krijgt ontslag

Er zijn nog talloze andere redenen voor een hoest. Zo kan het bijvoorbeeld chronisch zijn of komen door medicatie. Niets om je voor te schamen dus. Hoe lossen we dat schaamtegevoel dan op? "De oplossing zit misschien in het zelf herframen hoe mensen over je denken", vertelt De Hooge. "Het makkelijkste is om aan je omgeving te vragen wat ze ervan vinden als jij net hebt gehoest." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore