Ga naar de inhoud
'Geen structurele oplossing'

Lang wachten op soa-tests bij GGD: studenten delen ze gratis uit

Studenten delen soa-tests uit Beeld © EditieNL

Soa-tests uitdelen op straat: een groep studenten uit Amsterdam is daarmee bezig voor een schoolproject. Doordat de GGD het onwijs druk heeft met corona kunnen mensen die een soa-test willen niet altijd terecht bij de gezondheidsdienst. Als je een zelftest doet kun je je lichaamsmateriaal zelf opsturen naar een laboratorium. Is dat de oplossing voor dit probleem?

Mensen uit risicogroepen – denk aan jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers – kunnen bij de GGD gratis terecht voor een soa-test. Momenteel worden zij in sommige regio's op een lange wachtlijst gezet of doorverwezen naar de huisarts, waar een soa-test van het eigen risico af gaat. Studenten van de HvA gaan daarom vandaag in samenwerking met testaanbieder testalize.me de gratis tests uitdelen. Coen Vastenburg is één van de studenten die eraan meedoet. "Het probleem is dat jongeren zich vaak niet laten testen als ze denken dat ze een soa hebben. De drempel ligt heel hoog."

Twee weken wachten

Dat de wachttijden bij sommige GGD's nu zo lang zijn, helpt ook niet mee. "De focus ligt op dit moment op het bestrijden van corona, wat natuurlijk heel logisch is. Maar hierdoor zijn de wachttijden voor een soa-test extreem lang." Dat bleek nog eens toen Vastenburg samen met wat andere studenten testte of en hoe snel ze een afspraak konden maken. "Er werd gezegd dat we niet terechtkonden en over twee weken nog maar eens moesten bellen om te kijken of het dan wel kon. Dat gaat natuurlijk nergens meer over." Al hangt het er heel erg vanaf waar je woont, want op sommige plekken zijn de wachttijden minder lang.

Meer
Lees ook:
Meer soa-thuistesten door coronacrisis: 'Zorg dat je de juiste kiest'

Kun je niet bij de GGD terecht, dan word je doorverwezen naar de huisarts. Maar voor jongeren is het ongemakkelijk om hun verhaal te doen bij iemand, vertelt Vastenburg aan EditieNL. "Bovendien gaat er zeventig euro van je eigen risico af voor de test. Dat is voor veel jongeren reden om te zeggen: laat dan maar zitten, want dat is veel geld." De kosten van de test zijn afhankelijk van op welke geslachtsziekten je test. "Online kun je ook nog betrouwbare zelftesten aanschaffen, maar dat weten veel jongeren niet en daar hangt ook nog een prijskaartje aan van zo'n vijftig euro." 

'Zorgelijk'

Het feit dat de drempel voor jongeren zo hoog is, is erg zorgelijk, denkt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland. "Als mensen zich niet laten testen op een soa, dan kan die soa doorgegeven worden." Of een gratis test dan de oplossing is? "We juichen toe dat dit probleem onder de aandacht wordt gebracht, maar gratis tests uitdelen is nooit een structurele oplossing."

GGD:
Lees ook:
GGD: steeds meer aanbieders valse prik- en testbewijzen

Testen moet altijd gericht en met een stukje voorzorg, legt Bos uit. "Als je risico op een soa loopt, klachten hebt die daarbij passen of gewaarschuwd bent door iemand, dan is testen wel heel belangrijk." Eerst moet dus worden gekeken of je risico loopt en op welke soa's dan precies. Dat is onder meer afhankelijk van met wie jij seks het gehad. "Bij de GGD, de huisarts of een betrouwbare aanbieder van thuistesten wordt hier gericht naar gekeken."

Aandacht vragen

Gratis tests bieden dus geen structurele oplossing, maar Vastenburg hoopt wel dat het uitdelen het probleem onder de aandacht brengt, vooral bij de politiek. "Er moet namelijk iets veranderen bij de GGD. De dienst krijgt miljoenen euro's aan subsidie, maar heeft de zaken blijkbaar niet op orde", vertelt hij. "We snappen dat de coronacrisis de GGD veel energie kost, maar we moeten niet vergeten dat soa's ook een bedreiging voor de volksgezondheid kunnen vormen."