Ga naar de inhoud
Cameratoezicht

Dronten filmt bijstandsgesprekken: hoe beïnvloedt camera ons gedrag?

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Als je bijstand aanvraagt bij de gemeente Dronten dan kan je gesprek zomaar eens plaatsvinden onder cameratoezicht. De gemeente doet dit voor de veiligheid van de eigen medewerkers, omdat de emotionele gesprekken soms zorgen voor agressieve reacties. De camera's zijn opgehangen ter preventie van dit soort situaties. Hoeveel invloed heeft een camera op ons gedrag?

De veiligheid van de medewerkers van de gemeente Dronten staat voorop, meldt burgemeester Jean Paul Gebben aan EditieNL. "Er zijn mensen die nogal tekeer kunnen gaan", zegt hij. Al is het de vraag of zo'n cameramaatregel dan niet te ver gaat. Het komt immers niet aan de lopende band voor dat iemand agressief reageert. "We zijn nu over de maatregel in beraad. We denken dat het buitenproportioneel is en dat we het moeten aanpassen."

Bodycam

De gemeente ziet zo'n camera dus toch als buitenproportioneel, maar voor de politie is het juist noodzakelijk. Bij de overheidsdienst wordt gebruik gemaakt van zogeheten bodycams, kleine draagbare camera's. "Er zijn drie redenen waarom die nodig zijn", vertelt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. "Eén is waarheidsvinding. Soms filmen mensen situaties met hun telefoon, onze beelden dienen dan als tegenbewijs."

Staat
Lees ook:
Staat aangeklaagd over camera's die miljoenen kentekens opslaan

Ook is zo'n bodycam handig voor het leerproces van de agent. Die kan de situatie aan de hand van de beelden nog eens analyseren. "Tot slot werkt het preventief. Als mensen zien dat een bodycam wordt aangezet, dan denken ze wel twee keer na of ze geweld gebruiken", vertelt Struijs. "Het is alleen geen wondermiddel: iemand die strak staat van de drugs trekt zich er minder van aan." Maar dan is daar natuurlijk wel bewijs van.

Escalerend 

Als je weet dat je bekeken wordt dan pas je je gedrag aan, denkt gedragsdeskundige Hanneke de Bruin. "Iemand die weet dat een ander kijkt hoe hij aan het sporten is, zal vermoedelijk iets meer zijn best doen", legt ze uit. Een bodycam van een agent zou er inderdaad voor kunnen zorgen dat iemand twee keer nadenkt voor hij geweld gebruikt, maar het kan ook negatief uitpakken. "Het kan boosheid opwekken." 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe DJI-drone met twee camera's blijft langer in de lucht

"Je kunt je in het nauw gedreven voelen en het kan ook verbale agressie teweegbrengen", vervolgt de gedragsdeskundige. "Een camera kan escalerend werken, je wordt vooraf al op de vingers getikt. Je hebt bij voorbaat het gevoel dat je iets verkeerds hebt gedaan."