Familie van de giraffe

Babynieuws uit Beekse Bergen: okapi Dani geboren

09 november 2021 14:58
De pasgeboren Dani en zijn moeder Neyla Beeld © Safaripark Beekse Bergen

Tijd voor beschuit met muisjes, want in Safaripark Beekse Bergen is eind vorige maand een okapi geboren: Dani. Deze soort is familie van de giraffe. De geboorte is bijzonder, want het kleine mannetje is pas het tiende okapi-jong dat het afgelopen jaar wereldwijd is geboren in een dierentuin. De soort wordt in het wild bedreigd.

De kleine Dani is het eerste jong van moeder Neyla. Zowel moeder als zoon 'doen het uitstekend', vertelt hoofd dierverzorging, Yvonne Vogels, via de website van het park. "Het is bij het eerste jong altijd even spannend, maar Neyla pakt het moederschap goed op en laat Dani goed bij haar drinken." 

Dani is niet de enige okapi die het levenslicht zag in het safaripark. In juni vorig jaar werd Guus, het halfbroertje van Dani geboren. De pasgeborene is de derde okapitelg die, sinds de intrek van de diersoort in 2013, in het wildlifepark is geboren. 

Strepen

Okapi's kun je herkennen aan hun donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten. Die strepen kun je trouwens vergelijken met onze vingerafdrukken, want ze zijn bij iedere okapi uniek. Waar wij mensen onze vingers dagelijks gebruiken om onze telefoons te ontgrendelen, dienen de strepen bij okapi's voor iets anders: om elkaar als moeder en jong te herkennen in het regenwoud. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beekse Bergen viert geboorte van Kirks dikdik

De okapi is dus familie van de giraffe. Dat kun je zien aan de lange nek en relatief hoge poten. Ook hebben okapi's net zulke hoorns en lange blauwe tongen als giraffes. Omdat de dieren voorkomen in dichtbegroeide bossen, noemen we ze ook wel 'bosgiraffes'. 

Achter de schermen

Wanneer we Dani mogen zien? Dat duurt nog even. Op dit moment went het mannetje achter de schermen aan het aardse leven, in gezelschap van zijn moeder. Maar: over een tijdje mag de kleine okapi het buitenverblijf ontdekken en dan kunnen we hem allemaal bewonderen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore