Oostenrijk

Wintersport gered door 2G? 'We hebben een paar annuleringen gehad'

08 november 2021 18:17 Aangepast: 08 november 2021 19:12
Foto ter illustratie Beeld © iStock

In Oostenrijk geldt vanaf vandaag het 2G-beleid. Dat betekent dat alleen nog gevaccineerde of van corona genezen mensen welkom zijn in onder meer hotels, restaurants en skiliften. Een negatief testbewijs is dus niet langer genoeg. Zou dat beleid ook in Nederland moeten worden ingevoerd?

"We hebben een paar annuleringen gehad helaas", vertelt Ronald van Pension Hartkaiser in Ellmau. "Maar wij ervaren dit 2G-beleid allereerst als positief. Het is de enige garantie dat het winterseizoen kan doorgaan. Doe je dat niet, dan loopt het net zoals in Nederland verder uit de hand en moet hier net als vorig jaar alles dicht."

De pensioneigenaar hoopt dat ze met deze maatregelen het hele seizoen open kunnen blijven. "Dat we minder omzet draaien doordat ongevaccineerden niet welkom zijn, is beter dan niks. Je hebt liever 70 procent omzet dan nul."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen wintersport in Oostenrijk voor ongevaccineerden

Zo denkt ook eigenaar Marco van Haus Piesendorf in Piesendorf erover. "Vorig jaar moesten we de deuren sluiten en viel het hele wintersportseizoen compleet in het water. Nu hopen we dat we door deze maatregelen gewoon open mogen blijven", vertelt hij aan EditieNL. Al noemt hij het zakelijk niet het handigste beleid, omdat het voor minder gasten zou kunnen zorgen.

Annuleren

"We hebben nu een club uit Nederland die oorspronkelijk met dertig gasten zouden komen. Vanwege het feit dat er vijf mensen niet gevaccineerd zijn, komen die dus met vijf minder", zegt de eigenaar. "De maatregel is pas afgelopen weekend aangekondigd, dus het zou best kunnen dat er meer ongevaccineerde mensen gaan annuleren." Al vindt hij het tot nu toe meevallen. "We waren best bang dat meer mensen zouden bellen met vragen over het beleid en zouden annuleren."

Tweedeling

De twee pensionhouders zien de nieuwe maatregelen dus als mogelijke redding van het wintersportseizoen. Viroloog Ab Osterhaus denkt dat het invoeren van een 2G-beleid ook in Nederland kan bijdragen tot de reductie van de verspreiding van het virus. "Maar of het haalbaar is in Nederland, weet ik niet", zegt hij tegen EditieNL. Osterhaus denkt dat de acceptatie in Nederland wat lastiger ligt. "Hier ontstaat steeds een tweedeling in de maatschappij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Net als in Duitsland: 'Nachtclubs kunnen volledig open, alleen met vaccinatie of herstelbewijs'

Toch ziet hij de voordelen: "We weten dat een vaccinatie niet honderd procent beschermt. Als je gevaccineerd bent, heb je wel minder kans om het virus op te lopen en ben je minder besmettelijk. Dan geef je het dus minder snel door aan anderen." In tegenstelling tot mensen die alleen getest zijn. Die zijn volgens Osterhaus 'optimaal gevoelig' om het virus op te lopen. "Afgezien van de gevolgen voor die mensen zelf, kunnen zij het virus in de samenleving verspreiden."

Een neveneffect in Oostenrijk is dat er een run op de vaccins komt. De viroloog kan niet zeggen of dat hier ook zo zou zijn. "In Oostenrijk is de vaccinatiegraad een stuk lager dan hier."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore