15.000 volgers in twee dagen

Instagramaccount neemt lifecoaches op de hak: 'Combinatie van fascinatie en irritatie'

08 november 2021 17:48 Aangepast: 08 november 2021 19:42
De pagina is gevuld met coaches in alle soorten en maten Beeld © Onpersoonlijke Groei

Of je nu in korte tijd miljonair wil worden of je innerlijke zelf hoopt te vinden: je kunt het zo gek niet bedenken of er is anno 2021 een (zelfbenoemde) coach voor. Een kleine greep uit het aanbod vind je op de nieuwe instagrampagina Onpersoonlijke Groei, dat in twee dagen tijd een enorme hit is geworden. "De stroom aan DM's is niet meer bij te houden. Ik heb nog zo'n 5000 video's om te posten", vertelt de oprichter.

"Wat een godvergeten gruweldag", gromt Sanne, gevolgd door een harde kreet. "Het begon met een glas gemberthee over mijn MacBook Air." En daar hield het niet op met de pech. Ze heeft ook nog vet haar en een 'glimmende irritatieneus'. "Is er iets met de maan? Een poort?" Het kan geen toeval zijn, denkt de vrouw die zich op haar website 'intuïtieve systemische bewustzijngids' noemt. "Mijn moeder had het ook. Misschien is het iets in de familielijn."

15.000 volgers in twee dagen

Het is een van de video's op Onpersoonlijke Groei, een nieuw instagramaccount gevuld met video's van coaches die zichzelf filmen. In twee dagen tijd ging het volgersaantal van nul naar 15.000. En dat aantal neemt nog steeds hard toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekker in je vel met je eigen leefstijlcoach-app

"De pagina is ontstaan uit een combinatie van fascinatie en irritatie. Er is een wildgroei aan zelfbenoemde coaches die zichzelf schaamteloos filmen en van alles beloven", vertelt de oprichter van de pagina aan EditieNL. Los van zijn leeftijd en beroep – hij is 35 en podcastmaker – wil hij zelf graag anoniem blijven. "Ik moet er altijd erg om lachen, maar soms is het echt niet oké."

In eerste instantie deelde hij de filmpjes op zijn persoonlijke account. "Daar kreeg ik superveel reacties op. Mensen begonnen ook allemaal video's van coaches naar mij door te sturen zodat ik die weer kon plaatsen. Maar ja, ik heb ook gewoon andere dingen te delen op Instagram. Dus ben ik maar een apart accountje begonnen."

Ethiek

Hij heeft even getwijfeld of hij het wel kon maken tegenover de coaches. "Maar ja, zij filmen het zelf en delen het ook allemaal openbaar op hun kanalen. Anders zou ik de video's ook niet gevonden hebben. Op een gegeven moment gingen ook woke mensen zoals Tim Hofman mijn posts delen. Toen dacht ik: zie je, niks aan de hand."

An sich is hij zelf ook helemaal niet tegen coaches. "Sterker nog, ik heb zelf therapie en volg een meditatiecursus. Mijn vrouw is er ook veel mee bezig. Maar die mensen op Instagram zijn van een ander level. Als coach kun je ook gewoon normaal doen, toch?"

Reacties

Sanne, de vrouw van de gemberthee, heeft inmiddels gereageerd. "Ze gaf er op haar beurt weer een eigen coachdraai aan en legde in een video uit aan haar volgers dat ze er helemaal oké mee is en er juist motivatie uithaalt. Deze coach heeft zich er helemaal bij neergelegd en is zelfs actief gaan reageren op de comments onder de video – die overigens echt zalig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

"Ik ben niet alleen een tenniscoach, maar ook een levenscoach"

Van een ander kreeg hij een minder enthousiaste reactie. "Ik had een mooie foto van deze dame en haar paard gedeeld om te vieren dat ik 10.000 volgers had. Daar was ze niet zo blij mee. Ik heb de foto verwijderd. Als andere coaches daarom vragen haal ik hun filmpjes ook weg. Maar ik hoop dat ze er de humor van in kunnen zien."

Een tandje minder

Maar hij moet naar eigen zeggen wel even rustiger aan doen. "Ik krijg nu berichten: hey, dit is mijn favo account, maar kun je alsjeblieft wat minder frequent plaatsen? En ze hebben gelijk", lacht hij. "Gisteren moest ik vier keer mijn telefoon opladen omdat ik er zoveel mee bezig was. En ik heb ook gewoon andere dingen te doen."

Maar stoppen doet hij voorlopig niet. "Het account zal op den duur vast een keer verwijderd worden. Hopelijk duurt dat alleen nog even, want ik heb nog een flinke voorraad aan coaches om te delen. De stroom aan DM's is niet meer bij te houden. Ik heb rond de 5000 tips gekregen. Ik zit op een berg goud."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore