Voedsel importeren

Eten van eigen bodem tegen klimaatverandering? 'Menu wordt eenvoudiger'

09 november 2021 11:21 Aangepast: 03 juni 2022 12:05
Een kas met paprika's, foto ter illustratie Beeld © ANP

Blauwe bessen uit Peru, mandarijnen uit Spanje en Marokko en ananas uit Costa Rica. We importeren nogal wat voedsel uit het buitenland, en dat is niet de meest duurzame optie. Ondertussen bespreken wereldleiders in Glasgow de klimaatcrisis. Kunnen we daar zelf aan bijdragen door alleen te eten wat van eigen bodem komt?

Als we geen groente en fruit meer zouden importeren, wordt het assortiment een stuk kleiner, denkt Wilco van den Berg, marktexpert bij GroentenFruit Huis. "Een groot deel van het populairste fruit in Nederland kunnen wij zelf niet telen. Denk aan bananen, sinaasappels en nu ook de blauwe bes", vertelt hij aan EditieNL. "Qua groenten kunnen we zelf meer telen, maar als de import in de winter zou wegvallen dan val je terug op typische wintergroenten als spruitjes en koolsoorten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

415 miljoen kilo: Nederland importeerde nooit eerder zoveel avocado's

Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis

Toch zijn er ook fruit- en groentesoorten die we prima zelf kunnen telen, maar niet het hele jaar door kunnen eten. "Zo wordt de blauwe bes in de zomermaanden in Nederland geteeld en ook de ijsbergsla komt hier vandaan. Maar als het kouder wordt, kan het hier niet meer worden geteeld", vertelt Van den Berg. "De blauwe bes komt dan bijvoorbeeld uit Spanje en Portugal, maar als het daar te koud wordt halen we ze van verder, uit landen in Zuid-Amerika en Afrika."

Geen koffie en kiwi's

Als we alleen nog maar voedsel van eigen bodem eten dan is dat in principe gezond en genoeg, denkt Marije Seves, expert in duurzaam eten bij het Voedingscentrum. "Maar het menu wordt wel een stuk eenvoudiger en minder exotisch." Dus: geen koffie, thee, kiwi, chocolade en een boel andere dingen meer. "Dat vraagt om een aanpassing van ons eetpatroon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studie: weinig mensen zijn bereid levensstijl om te gooien voor klimaat

Marije Seves van het Voedingscentrum Marije Seves van het Voedingscentrum

"Het dieet zal vooral bestaan uit plantaardige basisproducten. We zullen meer granen en peulvruchten eten en minder vlees", vervolgt Seves. Denk bij peulvruchten vooral aan bonen, want die zijn in Nederland goed te telen. "Ook vis kan, denk aan haring en schelpdieren. Qua fruit zou je het hele jaar door appels en peren kunnen eten."

Lokaal niet altijd beter

We kunnen dus aan onze trekken komen met eten van eigen bodem, maar of het ook veel baat heeft in de strijd tegen klimaatverandering? "Ik vraag het me af", zegt Seves. "Als je bepaalde producten hier in een kas wilt telen, dan kost dat ontzettend veel energie. Het kan buiten het seizoen duurzamer zijn om het uit het buitenland te halen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Graafmachine op batterijen: 'Cruciaal in transitie naar duurzaamheid'

Lokaal eten hoeft dus niet per se beter te zijn, denkt de expert. "We moeten kijken naar het hele plaatje, niet enkel naar transport. Groente en fruit hebben een veel minder grote impact op het milieu dan het eten van vlees", zegt ze.

Minder voedsel verspillen

Als consument kun je dus meer winst behalen door minder vlees en meer peulvruchten te eten. "En als je klimaatvriendelijker wil eten, kun je ook inzetten op niet meer eten dan je nodig hebt en minder voedsel verspillen. Daar liggen de grootste kansen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore