Onderzoek OBI4wan

Barbecue of barbeque: aantal taalfouten op sociale media neemt toe

06 november 2021 11:28 Aangepast: 06 november 2021 13:37
Pearl Vink, Content Marketeer bij OBI4wan

Is het capucino of capuchino? Of toch cappuccino? Uit een taalfoutenonderzoek van softwarebedrijf OBI4wan blijkt dat het aantal taalfouten op sociale media het afgelopen jaar wederom is toegenomen. Wat kunnen we doen om mensen weer beter te laten spellen?

Tijdens het onderzoek van OBI4wan monitorde ze een jaar lang de spelling op sociale media, met behulp van bepaalde tools. Zo keken ze op basis van hashtags naar welke woorden er werden gebruikt.

Pannekoek of pannenkoek

"Er zijn een paar fouten die elk jaar terugkomen. Bijvoorbeeld pannekoek, terwijl het pannenkoek is", vertelt Pearl Vink, content marketeer bij OBI4wan. Dit woord schrijft 34 procent van de mensen fout.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

"Hetzelfde is het geval met buitenlandse woorden. Zo wordt het woord 'gestrest' vaak fout geschreven." Ook schrijven we regelmatig hardstikke in plaats van hartstikke en bleek het achterhalen van de juiste spelling van latte macchiato vaak vrij lastig.

Sowieso

Bij sommige woorden ging de spelling achteruit. Gelukkig zijn er ook woorden die beter worden geschreven. "Het woord 'sowieso' gaat bijvoorbeeld al een stuk beter dan eerder", vertelt Vink. In 2018 werd dit woord 72 procent van de tijd goed geschreven. Dit jaar was dit 92 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kok die zijn konijn berijdt in de keuken, maakte grappigste taalfout van 2020

OBI4wan geeft ons dus een stukje inzicht in ons online taalgebruik, maar wat is eigenlijk het nut van dit onderzoek? "We vinden het leuk om te laten zien. Het is ook interessant om de progressie in de gaten te houden."

Bewustwording

Als je veel spelfouten maakt, dan is dat geen ramp, denkt neerlandicus Marc van Oostendorp. "Laat spelling niet je allereerste zorg zijn", zegt hij tegen EditieNL. "Het is veel ernstiger als mensen niet goed kunnen lezen. Nederlandse jongeren lezen het minst graag van alle kinderen in Europa."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Do's en don'ts op je datingprofiel: 'Hou het luchtig en maak geen spelfouten'

En dat terwijl lezen juist de woordenschat vergroot. Er worden volgens de neerlandicus immers ook veel grammaticale fouten gemaakt. Om onze taalvaardigheid te verbeteren moeten we beginnen bij bewustwording. "Het is belangrijk om kinderen te leren waarom goede spelling van belang is. Dat is noodzakelijk omdat je in sommige kringen anders voor gek staat."

Opzoeken

Ben je bang om voor gek te staan, schroom dan vooral niet om iets op te zoeken. "Opzoeken en nieuwsgierigheid helpen. Je moet niet alle regeltjes opleggen, maar juist alles uitleggen", zegt Van Oostendorp.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat foutjes op sociale media gewoon meer opvallen, sinds alles openbaar is. "Er is gewoon meer transparantie. Mijn opa schreef misschien nooit. En nu komt alles in de openbaarheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore