Enige in Nederland

Peter heeft nieuw soort handprothese met metalen pinnen: 'Een wereld van verschil'

04 november 2021 12:12 Aangepast: 05 november 2021 15:43
Peter ter Keurs en zijn nieuwe handprothese Beeld © EditieNL

Een primeur in Nederland: de 51-jarige Peter ter Keurs uit Borne krijgt een nieuw soort prothese op zijn onderarm. De zogeheten osseointegratie-prothese wordt met een metalen pin in het bot bevestigd. Peter mag de in Zweden uitgevonden kunstarm als eerste Nederlander gaan proberen. Is dit de toekomst?

In 2012 kreeg Peter een bedrijfsongeluk. Omdat zijn onderarm niet meer te herstellen bleek, werd die in 2014 geamputeerd. Een jaar later kreeg hij zijn eerste prothese. "Ik had de hoop om er altijd een te dragen, maar de stomp blijft gevoelig", vertelt Peter tegen EditieNL. "Ik kon maar anderhalf of twee uur een prothese om. Daarna ging de druk op mijn arm pijn doen, dus ik legde hem op een gegeven moment aan de kant. Ik wilde van de pijn af, dus geen prothese meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst breingestuurde armprothese geplaatst bij Nederlander

Maar toen Peter een paar jaar geleden over de nieuwe prothese hoorde, hield hij zich direct aanbevolen. "Mijn revalidatiearts belde me dit jaar terug om te vragen of ik er nog voor openstond. Ik zei dat ik het wilde doen als het risico niet te groot was." Peter besloot ervoor te gaan. In juni kreeg hij pinnen in zijn onderarm bevestigd. "Je botten doen in het begin wel pijn, maar dat verdwijnt vanzelf. Mijn arm wordt nu niet meer belast. Het is echt een wereld van verschil." 

Bijzondere aansluiting

Dat komt door de bijzondere aansluiting met het lichaam, vertelt revalidatiearts en onderzoekster Corry van der Sluis. "Normaal gebeurt het met een koker, nu met pinnetjes. Dat geeft een directere verbinding", zegt ze. "Er wordt niet gebruikgemaakt van een prothesekoker, waar mensen vaak last van hebben." 

De prothese is niet alleen in Nederland uitzonderlijk. Ook wereldwijd is het aantal beperkt, vertelt Van der Sluis. In totaal hebben nog geen twintig mensen dit nieuwe hulpstuk. "Niet iedereen wil geopereerd worden en pinnetjes in zijn lichaam krijgen." Ook zit er een risico aan. "Er is een grote kans op infectie, de pinnetjes steken uit het lichaam. Bovendien is het nieuwe zorg, wie moet dit betalen?" 

Prothese met gevoel

Hoewel er risico's en onbeantwoorde vragen zijn, blijft de wetenschap onverminderd doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe technieken. "Wetenschappers zijn ook bezig om gevoel te creëren in een prothese", vertelt futuroloog Richard van Hooijdonk. "Zo wordt het realistisch. Het bot en alles wat er in het echte ledemaat zat wordt vervangen door kunststof en kunstspieren die gekoppeld zijn aan de echte spieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met zijn nieuwe prothese rent footballer Zach iedereen eruit

Eerder klonk het vervangen van een ledemaat als sciencefiction, maar nu zijn er volgens de futuroloog allerlei oplossingen voor het verlengen en verbeteren van je leven. "Denk dus aan een nieuwe arm na een ongeluk, maar bijvoorbeeld ook aan betere ogen", zegt hij. "Je kunt extra functies toepassen aan bionische ledematen en -organen. De keerzijde is dat digitale implantaten kunnen worden ingezet voor aanvallen. Je zou pacemakers kunnen hacken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore