Druk op zorg verlichten

Wat als iedereen gevaccineerd is? 'Zorgt voor meer bewegingsvrijheid'

03 november 2021 16:20
Een vrouw krijgt een vaccin toegediend Beeld © ANP

Vaccins zijn onze uitweg uit de coronacrisis, riep demissionair minister Hugo de Jonge gisteren nog tijdens de persconferentie. Hij riep nogmaals op tot vaccinatie. Maar stel dat we ons allemaal laten vaccineren, zijn we dan ook echt van corona af?

Op dit moment is 84,1 procent van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar volledig gevaccineerd, zo meldt de website van de Rijksoverheid. 'Vaccineren is de belangrijkste stap naar een samenleving zonder coronaregels', staat er. Maar of zo'n vaccin nou alles oplost? "Ik denk niet dat het probleem helemaal verdwijnt door vaccins", zegt Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc. 

Problemen

Wel werkt het vaccin 'ontzettend goed' tegen ziekenhuisopnames. "Al sluit een vaccin niet helemaal uit dat je alsnog zo ziek wordt dat je wordt opgenomen", zegt Tostmann tegen EditieNL. Het percentage gevaccineerden dat alsnog in het ziekenhuis belandt is weliswaar klein, maar op de gehele bevolking zijn het alsnog veel mensen. "Dat zorgt wel voor problemen, vooral omdat een aanzienlijk deel van de bevolking niet gevaccineerd is." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge vaccinatiegraad en toch overbelaste ic's, hoe kan dat?

Om die ziekenhuisopnames tegen te gaan en de zorg zo min mogelijk te belasten is de vaccinatiegraad van groot belang. "Die laatste procenten van de vaccinatiegraad maken echt heel veel uit, het gaat om procenten van de hele bevolking", zegt de epidemioloog. "Een paar procent klinkt misschien als weinig, maar het heeft een grote impact op de belasting van de ziekenhuizen."

Vrijheid

Hoewel een hogere vaccinatiegraad zou helpen om de druk op de zorg in te perken, is het aantal vaccinaties gestagneerd, ziet data-analist Yorick Bleijenberg. "De meeste mensen zijn al gevaccineerd. Je ziet nu duidelijk dat ongevaccineerde mensen echt per persoon overtuigd moeten worden." En wellicht moeten straks ook gevaccineerden overtuigd worden, namelijk om een derde prik te halen. "Je ziet dat de effectiviteit van de vaccinaties aan het teruglopen is, daarom is het logisch om een derde prik te nemen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is de vaccinatiegraad nog omhoog te krijgen? 'Wel onder jongeren'

Om corona écht goed te kunnen bestrijden moet de effectiviteit van het vaccin 100% zijn. Op dit moment de prik vooral effectief in het voorkomen van een ernstig ziekteverloop, maar niet in het tegenhouden van verspreiding. "Maar een prik geeft je wel veel meer bewegingsvrijheid", zegt epidemioloog Tostmann. "Hoe meer mensen er zijn gevaccineerd, hoe meer vrijheid we hebben." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore