Nauwelijks daglicht

Reclamedoek voor woongebouw in Rotterdam moet weg: 'Geen vergunning'

02 november 2021 16:51 Aangepast: 03 november 2021 11:02
Het reclamedoek bij het appartementencomplex Beeld © Nathalie Cijntje

Het reclamedoek dat al sinds midden september voor een appartementencomplex in Rotterdam hangt moet voor vrijdag worden weggehaald, verklaart de gemeente. De bewoners klaagden eerder bij de verhuurder dat zij nauwelijks daglicht hadden door het doek, maar volgens de verhurende partij hing het er voor gevelwerkzaamheden. Als de verhuurder het doek niet weghaalt moet hij een dwangsom van 50.000 euro betalen.

Het reclamedoek verstoort het woongenot van sommige bewoners behoorlijk. Het zorgt er namelijk voor dat er amper daglicht binnenkomt. "Ik word er depressief van en mijn werk lijdt eronder", vertelde bewoonster Nathalie Cijntje gisteren aan EditieNL. Ze zei er slecht van te slapen. "Ik ben minder scherp en laat steken vallen. Vanochtend had ik zelfs geen zin om op te staan, zo herken ik mezelf niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nathalie heeft al anderhalve maand geen daglicht in huis door reclamedoek

Het doek hangt er al anderhalve maand, maar de werkzaamheden waarvoor het doek zou zijn opgehangen, zijn nog steeds niet begonnen. VP&A Groep, de verhurende partij, verklaarde vanochtend aan EditieNL dat de werkzaamheden wat vertraging hebben opgelopen, doordat de aannemer de verhuurder in de steek had gelaten. Een nieuwe aannemer vinden is volgens hem moeilijk, want de gevelstenen zouden speciale zorg nodig hebben.

Dwangsom

Daar heeft de gemeente geen boodschap aan: het doek moet weg. De verhuurder heeft volgens de gemeente namelijk een vergunning voor de werkzaamheden, maar niet voor een reclamedoek. Daarom wordt hij vandaag gesommeerd om het doek zo snel mogelijk weg te halen. Alsnog een vergunning vragen voor de reclame zit er trouwens niet in. "Het doek is in strijd met de eisen van de gemeente Rotterdam wat betreft welstand", meldt Ekin Yazbahar, woordvoerder van de gemeente. 

Gisteren stelden onder meer GroenLinks, ChristenUnie-SGP, Leefbaar Rotterdam en DENK schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over het steigerdoek, naar aanleiding van een tweet van een bewoner. De partijen drongen erop aan dat de gemeente hierop zou handhaven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donker huis? 5 simpele manieren om daglicht te faken

Dat is dus gebeurd, met resultaat. Na intensief contact tussen de gemeente Rotterdam en de verhurende partij, heeft de verhuurder toegezegd dat hij het steigerdoek zal weghalen. Dat is vervolgens snel in gang gezet, want volgens bewoonster Nathalie is het doek er aan het begin van de avond met spoed af gehaald. 

Inmiddels is het reclamedoek weggehaald Inmiddels is het reclamedoek weggehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore