Ga naar de inhoud
Menstruatieklachten

Centrum voor kindergynaecologie: 'Ook problemen bij kinderen'

Kindergynaecologe Emmy van den Boogaard Beeld © EditieNL

Bij de afdeling gynaecologie denk je misschien alleen aan zwangere vrouwen, maar niets is minder waar. Aankomende maand opent het AMC het centrum kindergynaecologie in samenwerking met het VUmc. Op de afdeling kunnen tieners, jonge meiden en zelfs baby's terecht. Want ook zij hebben gynaecologische klachten.

Voortaan kunnen kinderen bij één loket aankloppen voor hun gynaecologische klachten. Denk daarbij aan jeuk of hevige menstruatieklachten. Dat laatste is voor vrouwelijke tieners de grootste reden om zich ziek te melden van school. Ook kunnen meisjes met aangeboren afwijkingen – zoals een ondiepe vagina of baarmoederproblemen – er terecht.

Kennis vergroten

Het is hard nodig, denkt Emmy van den Boogaard, kindergynaecologe bij het AMC. "We zien al jaren kinderen met gynaecologische problemen. Wat ons betreft is het nodig dat we hier structureel over kunnen overleggen met andere disciplines binnen het ziekenhuis." Denk daarbij bijvoorbeeld aan kinderartsen en plastisch chirurgen, maar ook aan seksuologen en fysiotherapeuten. "Door onze krachten te bundelen vergroten we de kennis."

Eerst
Lees ook:
Eerst rennen, dan scannen: AMC doet onderzoek naar maximale inspanning

In het vervolg kunnen patiënten dus naar een speciaal centrum waar de expertises samenkomen. Het VUmc en het AMC werken op dit gebied samen. Waar het VUmc veel weet over gender, weet het AMC juist weer veel over seksuologie. "Het overleg en de intensieve samenwerking moet de ervaring voor de patiënt verbeteren", zegt Van den Boogaard tegen EditieNL. "De meisjes zien dan mij of één van mijn collega's. We bespreken hoe we haar kunnen helpen en kijken wat wij aan het probleem kunnen doen."

'Maak het bespreekbaar'

Dat het centrum zich ook op het seksuologische aspect gaat richten is belangrijk, denkt Belle Barbé, pedagoge en specialiste in seksuele opvoeding. "Seksualiteit moet vanaf jonge leeftijd bespreekbaar zijn, ook al is een kind jong en nog niet seksueel actief. Het is ook belangrijk om naar het seksuele gedrag van jonge kinderen te kijken", zegt de specialiste.

Stel
Lees ook:
Stel vernoemt baby naar gynaecoloog Myrthe: 'Wat een eer'

Het kan voor ouders lastig of raar zijn om daar met hun jonge kinderen over te praten. Een goede manier om het gesprek te starten is door aanleidingen te gebruiken, denkt Barbé. "Je kunt iets wat op tv of op straat gebeurt aangrijpen om erover te beginnen." Je bent als ouder het voorbeeld. "Als je het zelf lastig vindt, is het ook lastig voor je kind. Vaak helpt het om fysiek iets te doen tijdens het gesprek, zoals de afwas."

Taboe

Het bespreken is nodig om het taboe op seksualiteit onder kinderen te doorbreken, denkt Barbé. "Seksualiteit wordt door een volwassen bril bekeken. Kinderen worden gezien als onschuldig, alsof we ze moeten beschermen", zegt ze. "Maar seksualiteit gaat over veel meer dan alleen seks. Het gaat over je lichaam ontdekken en dat is gezond op jonge leeftijd. Je moet het veel breder zien."